skip to Main Content

Igazat mond? Hazudik? Ezek a jelek elárulhatják!

Igazat mond? Füllent? Elárulhatják a testbeszéd jelei a hazugságot?

Kutatások szerint az emberek naponta több kisebb és nagyobb hazugságot is elkövetnek. Ezek között vannak ártalmatlan kijelentések (pl.: „Azért nem vásároltam be, mert nem jutott rá időm”), de előfordulnak olyan füllentések is, amikor az a célunk, hogy ne sértsük meg mások érzelmeit (pl.:”Nagyszerűen áll rajtad ez a ruha!”).

Igazat-mond-hazudik-ezek-a-jelek-elaruljak

Ezekkel a napi lódításokkal nem okozunk túlságosan nagy kárt, és legtöbb esetben hosszabb távon sem kell számolnunk negatív hatásokkal. Komolyabb következményei lehetnek azonban azoknak a hazugságoknak, amelyek például egy bűnténnyel kapcsolatban merülnek fel. Ha egy vádlott hazugságsorozattal igyekszik magát védeni, könnyen belezavarodhat saját történetébe, ellentmondásba keveredhet, amelynek akár börtönbüntetés is lehet a vége.

A Reader’s Digest 2004-es tanulmánya szerint az emberek 96%-a hazudik néha, amely meghökkentően magas arány.

Noha az emberek többsége úgy véli, hogy nagy bizonyossággal képes a hazugságot vagy füllentést felismerni, idevágó kutatások szerint ebben mégsem vagyunk annyira jók, mint hisszük. A tanulmányok arra derítettek fényt, hogy körülbelül az esetek felében ismerjük fel az őszintétlenséget.

 A hazugság felismerésében sokat számítanak a megérzéseink, és természetesen az a tény is, ha jól ismerjük az illetőt. 

Márpedig a hazugságnak és a füllentésnek léteznek azonosítható jelei, amelyekből következtethetünk arra, hogy a másik személy nem az igazságot közvetíti.

Melyek ezek a jelek, és hogyan kell őket értelmeznünk?

Figyeld meg, hogyan viselkedik, ha őszinte!

Meglehetősen sokat megtudhatunk a másik ember viselkedéséről akkor, ha egy ártalmatlan, számára tét nélküli helyzetben figyeljük meg. Hogyan kommunikál akkor, ha tudjuk, hogy a kérdésünk nem túlságosan fontos, és biztosan igazat mond? Ilyen kérdés lehet például:

Mivel foglalkozik a feleséged?”

Van kedvenc autómárkád?

Volt saját háziállatod gyerekkorodban?

Ilyenkor érdemes azt megfigyelni, hogy milyenek a mozdulatai, mennyit gesztikulál, milyen a hanglejtése, hová néz válaszadás közben, stb.

Ezután már nincs nehéz dolgunk. Figyeld meg az illető testbeszéd-jeleit azoknál a témáknál, amelyeknél szeretnéd az igazmondást kideríteni!

  • Ugyanolyanok a gesztusai?Igazat-mond-hazudik-ezek-a-jelek-elaruljak
  • Hasonlóan reagál ezekre a kérdésekre is, mint korábban?
  • Nem tér el nagyon az arcmimikája, hangszíne és hanglejtése az előzőektől?
  • Mondanivalója ugyanolyan tárgyilagos és lényegre törő?

Lillian Glass, a „A hazudozók testbeszéde” („The Body Language of Liars”) című könyv szerzője szerint ezek az elemek jelentik a kommunikáció kódjait, amelyek fontos információval szolgálhatnak a számunkra a másik ember őszinteségével kapcsolatban.

Természetesen bármilyen furcsaságot vagy eltérést is tapasztalunk az illető kommunikációjában, sohasem lehetünk 100%-ban biztosak abban, hogy a másik személy hazudik. Gondoljunk csak arra, hogy idegesség vagy rosszullét esetén is beszélhet és viselkedhet valaki máshogy a megszokotthoz képest.

Igazat-mond-hazudik-ezek-a-jelek-elaruljakA testmozdulatok és testbeszéd megfigyelése

Kézmozdulatok:

Traci Brown, az „Útmutató a hazugság és csalás leleplezésére” („How to Detect Lies, Fraud and Identity Theft: Field Guide”) című szerzője és elismert testbeszéd-szakértő szerint a hazugságot a kézmozdulatok megfigyelésével egészen jól fel lehet ismerni. Egyrészt, aki nem mond igazat, az a többi emberrel ellentétben hajlamos a gesztusokat a mondanivalója után használni, nem pedig beszéd közben. Ennek az az oka, hogy a személy beszéd közben erősen a csúsztatásra koncentrál, ezért kézmozdulatainak mértéke csökken.

Másrészt jellemző az is, hogy a hazudó ember nagyobb mértékben gesztikulál két kézzel, ellentétben az őszintékkel, akiknél inkább az egy kézzel történő mozdulatok dominálnak.

A kézzel kapcsolatos az a másik megfigyelés az, hogy az őszintétlen ember öntudatlanul rejtegeti a kezét vagy tenyerét a beszélgetőpartnere elől, pl: zsebre dugja vagy az asztal alatt tartja. Ez arra utalhat, hogy az információkat vagy az igazságot palástolni szeretné a másik fél elől.

Ide tartozik még a kézzel való babrálás is (pl. tollal vagy egy kis tárggyal), de ez a testbeszéd jel kevésbé jelent biztos hazugságot, hiszen előidézheti idegesség vagy lámpaláz is. Persze felvetődik a kérdés, hogy vajon nem azért feszült-e, mert éppen füllent?

Arc:Igazat-mond-hazudik-ezek-a-jelek-elaruljak

Szemek: aki hazudik, gyakran elkapja a tekintetét a beszélgetőpartneréről, és hirtelen máshová néz. Minden erejével azon van, hogy kizárólag a mondanivalóján törje a fejét.

Száj: Traci Brown szerint az ajkak beszippantása arra utalhat, hogy az illető visszatartja az információt vagy leplezni igyekszik az érzelmeit. Ha annyira összehúzza az ajkait, hogy azok teljesen eltűnnek, akkor feltételezhetjük, hogy öntudatlanul is füllent, vagy tudattalanul próbálja saját beszédét megakadályozni.

Kis változások az arcon: Ha az tűnik fel a másik emberrel kapcsolatban, hogy hirtelen apró változás jelenik meg az arcán, akkor megint van okunk gyanakodni. Gyorsan pislog többet egymás után? Hirtelen megváltozik az arckifejezése vagy megrándul az arca? Tekintete alig észrevehetően elfelhősödik? Érdemes ezekre a kis jelekre is odafigyelni, mert legtöbbször az illető nincs ezeknek a jeleknek a tudatában, így akaratlanul is elárul valamit önmagáról.

Hang

Ha valaki hazudik, akkor stressz-szintje nő, idegesebb lesz, ezért a hangja magasabbá válik. Annak érdekében, hogy a megváltozott hangszínt javítani tudja, gyakran köszörüli a torkát, krákog. A hangszín mellett az is intő jel, ha a személy hangereje váratlanul megemelkedik. Természetesen ezekben az esetekben is érvényes az, hogy a hangra utaló változások önmagukban nem jelentenek 100%-ban hazugságot, okozhatja ezeket más tényező is.

Mondanivaló

Feltűnik, hogy a másik túl kevés részletet árul el a témáról? Szokásával ellentétben bizonytalanul fogalmaz? Megismétli a kérdést? Egész mondatok helyett szaggatottan beszél? Elkanyarodik a témától?

Ezek szintén olyan jelek, amelyek utalhatnak hazugságra. Az őszintétlen ember gyakran töltelékszavakkal egészíti ki mondanivalóját (pl.: „izé”, „hogy is mondjam”, „őszintén szólva”, stb.). Ezekkel a kifejezésekkel igyekszik meggyőzni a másik felet, hogy az igazat mondja, de ezzel a taktikával időt is próbál nyerni a válaszadásra.

Ha gyanakszunk arra, hogy a másik nem mond igazat, érdemes a fenti jelekre figyelni, mert ezek sokat elmondanak róla. Összegezve tehát a testbeszéd jelei elárulhatják a hazugságot vagy füllentést.

A gyakorlott hazudozó persze ügyesebb és jobban meg tudja győzni a másik embert az igazáról, de a füllentők többnyire öntudatlanul elárulják magukat ezekkel a testbeszéd jelekkel. Ha észreveszünk valami „gyanús” jelet, fontos, hogy ne vonjunk le elhamarkodott megállapítást, hiszen (ahogy fent is említettük), sok más élethelyzet is előhívhat furcsa viselkedést. Tekintsük ezeket inkább mankónak vagy vészjelzőnek, amelyek jobb megfigyelésével közelebb juthatunk az igazsághoz. További testbeszéddel kapcsolatos cikkeink ITT, ITT és ITT.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.9
(57)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top