skip to Main Content

Mit jelent az extrovertált személyiség?

Az emberek többsége extrovertáltnak tekinti azt, aki szeret új emberekkel találkozni, aki kedveli a társas összejöveteleket (találkozókat, partikat,  bulikat, stb.), aki szeret beszélni, akinek számos barátja van, aki megoldás-orientált, aki barátságos és energikus és aki mindig készen áll arra, hogy részt vegyen különböző programokon. Ezeket a jellemvonásokat inkább pozitívnak érezzük, de gyakran említenek negatív vagy kevésbé pozitív vonásokat is az extrovertált személyiségekkel kapcsolatban. Mik ezek? Például ők lehetnek azok, akik esetenként kevésbé fókuszáltak, akiknek nehezükre esik másokat figyelmesen meghallgatni, akik kevésbé érdeklődőek és az esetek nagy részében kínzónak, hasztalannak és unalmasnak érzik az egyedül töltött időt.

Függetlenül attól, hogy pozitívnak vagy negatívnak tekintünk-e egy-egy jellemvonást vagy viselkedési mintát, az alábbi felsorolást általánosnak tekinthetjük:

Az extrovertált személy:

  • Hajlamos gondolkodás nélkül cselekedni
  • Szeret a társaság középpontjában lenni
  • Kedveli, ha figyelnek és hallgatnak rá
  • Széles körű érdeklődési körrel rendelkezik
  • Legkedveltebb kommunikációs formának a beszédet tekinti
  • Hatékonynak érzi magát a csapatmunkában az egyéni munkával szemben
  • A külvilág felé fordul ötletekért és inspirációért

Ahogy az introvertáltakról szóló cikkünkben is leírtuk, nem jelenthetjük ki azt, hogy száz százalékig vagy az egyik, vagy a másik csoportba tartozunk, hiszen mindannyian valahol a skála két vége között foglalunk helyet. Egyik csoport sem ’jobb’ a másiknál, és tökéletesen rendben van az, ha úgy ítéled meg, hogy az egyik vagy a másik csoportba tartozol, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal és jellemvonással rendelkezel, amelyet a külvilág értékel és becsül benned.

Extrovertált vagyok-e?

Vizsgáld meg az alábbi tényezőket, és ha nagy részben egyetértesz velük, akkor minden bizonnyal extrovertált személyiség vagy:

A társas események inspirálnak és energiával töltenek fel

Oszlassuk el azt a félreértést, hogy az az extrovertált ember, aki minden esetben másokkal szereti tölteni az idejét és mindig a külvilág felé fordulás jellemzi. Ez természetesen igaz is lehet, de inkább arról lehet egy extrovertáltat az introvertálttól megkülönböztetni, hogy milyen időtöltési forma az, amely feltölti és ahonnan az energiáját nyeri.

Extrovertált vagy, ha úgy érzed, hogy a más emberekkel töltött idő az, amely energizál és amitől a plusz engergiádat nyered. Ettől nyitottabbnak és magabiztosabbnak érzed magad és esetenként új irányokat, ötleteket és célokat is kijelöl a számodra. Ha egy extrovertált személyt megkérdezel, hogy mi okoz számára nagyobb örömöt: az egyedül, önmaga társaságában töltött idő vagy egy társasági esemény, szinte mindig az utóbbi lehetőséget választja. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy extrovertáltként nem tudsz vagy nem akarsz időnként egyedül lenni – ilyen is előfordul, de az igazi feltöltődést nem az egyedüllét okozza a számodra.

Szeretsz beszélni

Ahogy már a cikk első részében említettük, extrovertáltként kedveled a baráti, családi és munkatársi beszélgetéseket és kommunikációt. De még ennél is tovább mész: törekszel arra, hogy idegenekkel és új, ismeretlen emberekkel társalgást kezdeményezz és megismerd őket. Szeretsz idegenekkel találkozni és szívesen beszélgetsz velük különböző témákról. Nem jelent számodra problémát megszólítani őket, élvezed a helyzetet, hogy korábban nem ismertétek egymást. Az introvertáltakkal ellentétben extrovertáltként nem az jellemez, hogy előbb gondolkozol, azután beszélsz, hanem  társalgással fedezel fel más embereket és ennek segítségével ismered meg őket. Ennek a tulajdonságodnak köszönhető az, hogy könnyen és gyorsan teszel szert új barátokra és ismerősökre. Ebből következik, hogy:

Barátságosnak és nyitottnak tartanak

Az emberek többsége barátságosnak és nyitottnak tart téged, hiszen könnyen ismerkedsz és szívesen társalogsz. Ha egy partin vagy társas eseményen azt látod, hogy az új vendégek tanácstalanul és elveszetten álldogálnak, az elsők között leszel, aki odafordul hozzájuk és megismerteti őket a többiekkel.

Élvezed, ha ingerek érnek

Szükséged van a külvilág ingereire ahhoz, hogy az energiaszintedet biztosítsd. Nem szeretsz unatkozni és szívesen foglalkozol több tevékenységgel, akár egyszerre is.

Mire figyelj extrovertáltként?

Kapcsolataid, barátságaid esetenként felületesebbek, felszínesebbek lehetnek. Mivel sok barátod és ismerősöd van, nehézséget okozhat annak a megállapítása, hogy kihez fordulj baj esetén, ki az, akire valóban számíthatsz. Kommunikációdban minél jobban figyelj arra, hogy mit mond a másik fél, hallgasd figyelmesen és érdeklődj iránta. Próbáld ki, hogy beszédtémáid ne rólad, hanem a másikról szóljanak. Helyezkedj bele a másik fél helyzetébe, és máris közelebb jutottál hozzá!

Te vajon melyik személyiségtípusba tartozol? Töltsd ki tesztünket ITT, és azonnal megtudod!

Az introvertált személyiségről ITT olvashatsz.

Az ambivertált személyiségről szóló cikkért pedig kattints IDE.

Back To Top