skip to Main Content

Mire jó az egyedüllét?

Emma titkárnőként dolgozik egy jól menő informatikai cégnél.

Ő az ügyvezető legfőbb segítsége, az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb személy. Mindenről tud, ami a vállalatnál történik, és mindent el tud intézni. Nincs számára lehetetlen feladat. Mivel mindenkit ismer, általában hozzá fordulnak a többiek segítségért, ezért rendszeresen sok emberrel van körülvéve. Ügyes és energikus, igazi gyöngyszeme a vállalatnak.

Mire jó az egyedüllét?

Mivel az egész napos ügyintézés, szaladgálás, és szervezés nagyon kimerítő, Emma gondolkodni kezdett, hogy mivel tudná könnyíteni a munkanapjait úgy, hogy a teljesítménye ne csökkenjen.

Az ötlet

Az ötlet egy váratlan péntek délután pattant ki a fejéből, amikor a változatosság kedvéért más útvonalon indult haza a munkahelyéről. Felfedezte, hogy az irodához közeli park tökéletes helyszín arra, hogy ebédszünet után egy rövid időre kisétáljon, és a munkatársaktól távol, egyedül töltsön egy kis időt. Másnap azonnal ki is próbálta az ötletét, és örömmel vette észre, hogy milyen jótékony hatással van rá az a 20 perc, amíg a kollégáitól távol, önmagában lehet. Ez a kis elvonulás feltöltötte, és úgy érezte, hogy „kipiheni” az embereket és a sok feladatot.

Bár Emma hangulatára nagyon pozitívan hatott az új módszer, a munkatársai közül nem mindenki lelkesedett azért, hogy Emma rövid időre elérhetetlen a számukra. Nem értették, hogy miért van szüksége Emmának egy kis saját időre, amelyet nem köztük tölt. Hiszen olyan ügyes, tapasztalt, és társaságkedvelő, miért vonul félre? Miért nem tölti velük a pihenőidejét?

Mire jó az egyedüllét?

Ebből és ebből a cikkünkből kiderült, hogy az extrovertáltak az emberekkel töltött időtől, az introvertáltak pedig az egyedül töltött időtől nyerik az energiájukat. Kutatások alapján azonban kiderült, hogy a visszavonulás, a magunkban töltött idő nem csak az energia visszanyerésében segít, hanem számos más jótékony hatással is rendelkezik. Ez pedig nem csak az introvertáltakra, hanem az extrovertáltakra is igaz. Melyek lehetnek ezek?

Ha egyedül vagyunk, és ezt jól kihasználjuk, bizonyos tevékenységek és folyamatok könnyebbé válhatnak. Mások társaságában ugyanis a figyelmünk le van kötve, ezért a kreativitásunk és a koncentrációnk csökkenhet. Sőt, bizonyos kutatások azt állítják, hogy az egyedüllét még abban is segít, hogy a társas kapcsolatainkat jobban kezeljük. Ha kicsit eltávolodunk az emberektől, azzal közelebb kerülhetünk hozzájuk – állítják ezek a kutatások.

Az egyedüllét előnyei

Eric Klinenberg , az amerikai szociológus, és a „Going Solo: The Extraordinary Rise and Surprising Appeal of Living Alone” című köny szerzője szerint az izolációt és a magányt olyan nagy mértékben károsnak tartja a modern társadalom, hogy ezek előnyeiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Klinenberg azt állítja, hogy az egyedüllét néha kimondottan felszabadító lehet a számunkra, hiszen saját magunk oszthatjuk be időnket és úgy, ahogy szeretnénk. Ilyenkor nincs külső kontroll, és nem vonják el más emberek a figyelmünket. Ezt pedig pozitívumként kell értékelnünk, mivel a mai ember szinte képtelen elszakadni a külső világtól: kezünkben van a mobilunk, érkeznek az üzenetek, a közösségi oldalak posztjai, és az emailek. Mintha az „én” és a „többiek” határa elmosódott volna.

Miért jó, ha egyedül vagyunk?

Javulhat a memóriánk

Előfordult, hogy másokkal közösen tanultál diákkorodban, például egy tanulócsoportban? Ha introvertált vagy, valószínűleg nem tartottad ezt a tanulási módot a leghatékonyabbnak.

Megfigyelések szerint sok embernek nem csak jobb lesz a memóriája, ha egyedül tanul, de hosszabb ideig is emlékszik az anyagra. Ezt a tényt Bethany Burum kutató igazolta egy frappáns kísérlettel. Több csoportban, egymás után két-két személyt hívott be egy terembe, akiket rövid megismerkedés után háttal ültetett le egymással. Mindkettőjük elé egy monitort helyezett, amelyet nem látott a másik fél. A kísérletek egyik felében azt mondta nekik, hogy mindkettőjüknek ugyanazt a feladatot kell elvégezniük, míg a többi esetben azt, hogy különbözőek a feladatok. A monitoron hétköznapi tárgyakat vetített le nekik, mint például házat, asztalt, zongorát stb.

Mire jó az egyedüllét?

Pár nappal később a kísérleti személyeket visszahívta, és azt kérdezte tőlük, hogy mely tárgyakra emlékeznek a korábban látottakból.

 A többiek jelenléte elvonhatja a figyelmünket a feladattól, ezért még kevésbé tudunk koncentrálni. 

Az eredmények alapján azok emlékeztek a képekre jobban, akik úgy tudták, hogy a másik személy különböző feladatot kapott (például hogy nekik nem képeket, hanem dallamokat kell megjegyezniük). Más szóval tehát hosszabb ideig és jobban emlékeztek a képekre akkor, amikor úgy tudták, hogy egyedül végzik a feladatot. Ez a kísérlet is arra utal, hogy ha mások is jelen vannak, hajlamosak vagyunk rájuk támaszkodni, és tőlük várni a megoldást.

Ez azt jelenti, hogy egyedül mindig jobban teljesítünk, mint csoportban?

Nem pontosan. Ha egyedül vagyunk, akkor nem jobban teljesítünk, hanem a saját tempónkban, normális szinten haladunk végig a feladaton. Ha viszont mások is vannak körülöttünk, akkor a teljesítményünk a figyelmünk megosztottsága miatt csökkenhet.

Jobban együttérzünk másokkal

Ha magunkban vagyunk, több lehetőségünk van elmélyedni az események hátterében, és jobban felismerjük érzéseinket másokkal kapcsolatban. Ez azt eredményezheti, hogy empatikusabbak és megértőbbek leszünk. Ezért furcsa módon azt lehet mondani, hogy az egyedüllét segít abban, hogy másokhoz kapcsolódjunk.

Nő a kreativitásunk

Ugye milyen könnyen megértjük azt, ha egy nagy elme magányra vágyik az alkotáshoz? A legnagyobb zeneszerzőinknek (Mozart, Beethoven), íróinknak (Kafka, Ady), tudósainknak (Newton, Darwin), és a világvallások prófétáinak (Jézus, Buddha, Mohamed) is fontos volt, hogy időnként elvonuljanak, és önmagukban legyenek. Úgy tűnik hát, hogy az egyedüllét az alkotásban és a kreativitásban is hasznunkra lehet.

Mire jó az egyedüllét?

Könnyebb a tervezés

Ki ne tervezte volna meg az utazását, az esküvőjét, gyermeke keresztelőjét vagy egy nagy családi szülinapi partit? A legtöbb ember számára természetes, hogy ezeknél az eseményeknél mindent előre számba kell venni, hiszen csak így lesz sikeres az esemény. Akkor miért nem foglalkozunk azzal, hogy az életünkkel kapcsolatban is terveket szőjünk? Ha önmagunkban vagyunk, ezt sokkal könnyebben megoldhatjuk, mintha mások is jelen vannak. Csendes környezetben el tudunk gondolkodni a céljainkon, az eddig eredményeinken, valamint azon, hogy min is szeretnénk változtatni.

Spiritualitás

Nagyon nehéz, sőt, talán lehetetlen mások társaságában a spiritualitásban, imában vagy meditációban igazán elmélyedni. Ezek a tevékenységek is jó példaként szolgálhatnak arra, hogy milyen sokféle módon tudjuk az önmagunkban töltött időt kihasználni úgy, az számunkra a lehető leghasznosabb legyen.

Hogyan legyünk egyedül?

Némelyek számára ez nem okoz problémát, ám az egyedül töltött időre való törekvés nem jön mindenki számára természetesen. Kis lépésekkel, fokozatosan érdemes gyakorolni, és a napi 5 perctől eljutni a 30, vagy akár 60 percig. Rachel Astarte, pszichoterapeuta, coach és író ennek gyakorlására az alábbi ötleteket javasolja:

Lépj ki az online világból

Telefon, tablet és számítógép nélkül jobban tudunk önmagunkra és feladatainkra koncentrálni.

Találd meg azt, ami örömet okoz

Mi okoz örömet, amikor egyedül vagy? Olvasás, filmnézés, táncolás, meditálás, séta a parkban vagy játék a kutyával? Bármelyik lehet, amiben kedvünket leljük. Ha rátalálunk arra a tevékenységre, amely ilyenkor feltölt, máris jobban érezzük magunkat.

Keress egy helyetMire jó az egyedüllét?

Itt sincsenek megkötések. Ha a szobád csendes zugában tudsz feltöltődni, akkor válaszd azt. Ha ez a hely kint van valahol a szabadban, akkor arra vedd az irányt.

Írd le

A naplózás és a journaling igazán divatossá vált manapság. Nem is véletlenül, hiszen ez az egyik legjobb módja annak, hogy a saját magunkkal töltött időt arra használjuk fel, hogy magunkba nézzünk. Máris könnyebb minden, ha a gondolatainkat, érzéseinket, vagy akár a terveinket papírra vetjük.

Félre a bűntudattal

Az egyedüllét akkor is jár, ha éppen anya, apa, feleség, férj, barát vagy munkatárs vagy. Ezekben a szerepeinkben is jobban helyt tudunk állni, ha biztosítunk magunknak egy kis „én-időt”. Ilyenkor nincs helye a bűntudatnak, hiszen ez az idő pontosan arra szolgál, hogy energetizáljuk és erősítsük önmagunkat.

Mindig csak magányosan?

Legyünk tehát mindig egyedül, vonuljunk félre és szálljunk ki a csapatmunkából? Csak így fejleszthetjük a memóriánkat, empátiánkat és kreativitásunkat?

A válasz természetesen az, hogy nem. Az egyedüllét nem olyan, mint egy gyógyszer, amelyhez pontos használati utasítás tartozik. „Reggel és este 1-1 óra magány, ha az orvos másképpen nem rendeli” – ilyen előírás nem létezik. A kulcs itt a megfelelő dózis. A túlságosan sok magány a kutatások szerint káros lehet, ám ne feledjük, hogy ami „túl sok” az egyiknek, az „éppen megfelelő” a másiknak. Lehetetlen pontosan meghatározni, hogy kinek mi lesz a legjobb adagolás. A legfontosabb szabály csak az, hogy ne érezzük kényszernek sem az egyedüllétet, sem pedig a másokkal töltött időt.

Ha megtanuljuk annak a módját, hogy miképpen tudjuk kimerült energiaraktárainkat feltölteni – legyen ez akár az egyedüllét, vagy akár a másokkal töltött idő -, akkor képesek leszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, a munkánkból, a szórakozásból és a kreativitásunkból.

Mire jó az egyedüllét?Emma úgy döntött, hogy beszél az értetlenkedő munkatársaival. Elmagyarázta nekik, hogy bár szívesen dolgozik velük együtt, szüksége van egy kis egyedül töltött időre ebéd után. Megemlítette, hogy a rövid sétával kiszellőzteti a fejét, összeszedi a gondolatait, és megtervezi a nap hátralévő részét. Talált egy megfelelő helyet az elvonulásra, fel tudja tölteni a kimerült energiaraktárait, kilép egy időre az online világból, kissé eltávolodik az emberektől, és mindezért nem gyötri bűntudat.

Mindezeken túl ez az egyszerű szokás a teljesítményére is jó hatást gyakorolt: a rövid séták bevezetése után 3 hónappal előléptetést kapott, és ma már csoportvezetőként ő javasolja a munkatársainak a számára jól bevált módszert.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(54)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top