skip to Main Content

Mivel vállalkozásunk és weboldalunk elsősorban introvertált vagy ambivertált személyeknek szeretne kommunikációs problémákban, prezentációk megtartásában és nyilvános beszédben segíteni, elsőként nézzük át, hogy mit is jelent maga az ’introvertált’ kifejezés, kit sorolunk ebbe a típusba! (Az ambivertált személyiséggel külön cikkben foglalkozunk. Ambivertáltnak hívunk valakit akkor, ha az introvertált és extrovertált személyiségjegyek egyaránt megtalálhatóak).

Vajon te melyikbe tartozol? – Töltsd ki a tesztünket ITT!

Mit jelent az introvertált személyiség?

Az introvertált személyiségtípust leginkább úgy képzelhetjük el, ha jellemvonásként tekintünk rá. Az introvertáltakra és az extrovertáltakra általában úgy tekintünk, mintha egymással ellentétes viselkedésű emberek lennének, pedig valójában az emberek többsége a két pólus között helyezkedik el, és mindannyian tapasztaltuk már saját magunkon az egyik vagy a másik jellemzőt.

Különböző becsléseket lehet olvasni arra vonatkozóan, hogy az össznépesség hány százalékát teszik ki az introvertáltak. Ez az arány 23%-tól 42%-ig terjed, de lehet találkozni ennél magasabb számokkal is. Ez tehát azt jelenti, hogy a népesség jelentős hányadát ők teszik ki.

Aki introvertált, annak szociális szorongása, talán fóbiája van?

Fontos leszögezni, hogy nem az az introvertált típus, akinek szociális fóbiája van, más szóval aki annyira visszahúzódó, hogy minden esetben kerüli a társas érintkezést. Ez talán a legelterjedtebb hiedelem, amit el kell oszlatnunk. Erről bővebben ITT olvashatsz.

Akkor ki is valójában az introvertált?

Legfőképpen az, akire kevésbé jellemző a külső stimulációk (benyomások, élmények) keresése, aki a saját belső világára fókuszál, aki inkább szemlélőként van jelen egy társaságban és aki nem vezeti a társalgást, inkább megfigyel. Nem minden introvertált ember kerüli a társas eseményeket, vannak köztük szép számmal olyanok is, akik kimondottan élvezik az ilyen eseményeket, mégsem tekinthetőek extrovertáltaknak.

Honnan tudom, hogy introvertált vagyok-e?

  • Például onnan, hogy egy nagyobb társasági összejövetel, parti vagy esemény után úgy érzed, szükséged van időre, amelyet egyedül töltesz abból a célból, hogy feltöltődj vagy ’kipihend’ a társaságot;
  • Onnan, hogy tökéletes ellazulást jelent számodra egy jó könyv, egy séta vagy egy TV-műsor;
  • Onnan, hogy a nagyobb társas események inkább kiszívják az energiádat ellentétben az extrovertáltakkal, akik innen nyerik az energiájukat (feltöltődnek);
  • Onnan, hogy egy-két közeli barát társaságát élvezed inkább, nem pedig azt, ha egy olyan partin kell részt venned, ahol csupa ismeretlen van jelen;
  • Onnan, hogy inkább megfontolt és csendes viselkedés jellemez. Az ’inkább’ szót kiemelnénk, hiszen ezt nem tekinthetjük egy állandóan jelen lévő vonásnak, helyzetről helyzetre változhat, de annyi biztosan állítható, hogy szavaidat jobban megválogatod, mint az extrovertált társaid és az esetek nagy részében nem kedveled a hasztalan, értelmetlen csevegést;
  • Onnan, hogy az érzelmeidet gyakran megtartod magadnak és nem tartod fontosnak, hogy azokat azonnal megoszd másokkal;
  • Onnan, hogy szívesen elemzed és értékeled magadban az eseményeket, gyakran utánanézel a téged érdeklő kérdéseknek, vagy az átélt tapasztalataidat vizsgálod meg;
  • Onnan, hogy kedveled az önálló munkavégzést.

Ez azt jelenti, hogy introvertáltként nem szeretem az embereket?

Nem, mindez korántsem jelenti azt, hogy introvertáltként nem szereted az embereket. Ellenkezőleg: értékeled őket és élvezed a velük való időt, de ez egy szűk csoportra vagy pár közeli barátra korlátozódik. Az extrovertáltaknak széles az ismeretségi körük, sok ismerősük van, ám ők esetlegesen kevésbé megfontoltan választanak.

Ha introvertált vagyok, akkor félénk vagy gátlásos vagyok?

Nem pontosan erről van szó. A félénk  és gátlásos emberek minden esetben tartanak a társasági alkalmaktól, sőt gyakran félnek is ezektől, míg az introvertáltak egészen egyszerűen nem attól töltődnek fel, ha egy ilyen eseményen részt vesznek, aminek oka az, hogy a kisebb társaságot részesítik előnyben. Nagyon jól érezheted magad introvertáltként egy kisebb csoportban, ahol hozzád közel álló emberekkel lehetsz együtt.

Összegezve tehát:

Nem jelenthetjük ki azt, hogy száz százalékig vagy az egyik, vagy a másik csoportba tartozunk, hiszen mindannyian valahol a skála két vége között foglalunk helyet. Egyik csoport sem ’jobb’ a másiknál, és tökéletesen rendben van az, ha úgy ítéled meg, hogy az introvertált csoportba tartozol, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal és jellemvonással rendelkezel, amelyet a külvilág értékel és becsül benned.

Az ambivertált személyiségről ITT olvashatsz.

Az extrovertált személyiségről szóló cikkért pedig kattints IDE.

Magyar nyelvű személyiségtesztért kattints IDE!

Back To Top