skip to Main Content

Öt könnyű vizualizációs módszer

Mit értünk vizualizáció alatt és miért hasznos, ha alkalmazzuk ezt a technikát?

5-Easy-Visualization-Techniques

 

A vizualizációs technikákat számos sikeres ember alkalmazza abból a célból, hogy céljaikat könnyebben és gyorsabban elérjék. Tanítják az élsportolóknak, versenyzőknek, színészeknek, előadóművészeknek, vállalati vezetőknek és minden olyan embernek, akik esetében a siker fokmérője az, hogy jól teljesítsenek és a kitűzött célt minél könnyebben elérjék. Az alábbiakban öt könnyű vizualizációs módszer bemutatására vállalkozunk.

A vizualizációs technikával egy általunk kívánatosnak tartott eseményt, történést vagy célt képzelünk el, minél részletesebben, élethűbben és gyakrabban. Sajnos a legtöbbünknek nem tanították az iskolában a vizualizáció technikáját, de a jó hír az, hogy mindannyian képesek vagyunk arra, hogy megtanuljuk.

 

Melyek azok a módszerek, amelyek könnyen elsajátíthatók?

ot-konnyu-vizualizacios-modszer

 

 

Képek felidézése

Ne gondoljunk semmi bonyolult módszerre, a technika valójában nagyon egyszerű:

  • Üljünk vagy feküdjünk le egy kényelmes fotelbe vagy ágyra,
  • Csukjuk be a szemünket,
  • Amilyen részletesen és élénken csak tudjuk, képzeljük az az eseményt, a konkrét célunkat vagy azt a helyzetet, amelyet el szeretnénk érni.


Fontos, hogy az elképzelt kép minél részletesebb legyen.

Éljük át az odavezető utat, az egyes lépéseket, a körülményeket és az eredményt. Jelenítsük meg a helyszínt, a berendezést, a színeket, a fényeket, illatokat, a ruházatot magunkat és a benne szereplő más embereket. Ha egy kitűzött célról van szó, képzeljük el minél részletesebben azt az állapotot, amikor ez a cél már megvalósult. Mi történik? Hogy érezzük magunkat? Miben segít ez minket a továbbiakban? Miért jó ez nekünk?

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a vizualizáció egyfajta ’mentális gyakorlás’, amellyel az agyunkat tanítjuk:

 

  • arra, hogy felfedezze a lehetőségeket és opciókat, amelyek a cél eléréséhez vezetnek
  • arra, hogy szelektáljon ezekből a lehetőségekből és kiválassza a legoptimálisabbat
  • arra, hogy motiváljon minket a célunk elérésére
  • arra, hogy ‘megszokja‘ a kívánatos állapotot, vagyis az elképzelt helyzet egyre inkább ismerős legyen a számunkra

A vizualizációs technikát akkor alkalmazhatjuk, amikor csak akarjuk, de ideális a reggeli ébredés utáni percekben vagy este, lefekvéskor meditációval kombinálva.

 

Nehéz a képek felidézése? Próbáljuk ki az alábbi módszereket:

 

Színházi előadás

5-konnyu-vizualizacios-modszer

Képzeljünk magunk elé egy színházat (megint csak: minél több részlettel, annál jobb), ahol a színpadon kel életre az esemény, amelyet a nézőtérről nézünk végig. A vizualizáció elején még csak nézők legyünk, de pár másodperc elteltével lépjünk be az előadásba és legyünk részesei a játéknak. Az előadás úgy végződjön, hogy a célunkat elértük, vagy az esemény úgy alakult, ahogy elképzeltük. Ahogy lépkedünk kifelé a színház épületéből, a bejáratnál kitett szórólapokból vegyünk el párat, amelyek minket ábrázolnak mosolyogva, magabiztosan és sikeresen.

 

Fotómontázs

Készíthetünk fotót vagy fotómontázst önmagunkról olyan helyzetben, amikor a célunkat már elértük (pl: diplomával a kezünkben, családi házzal a hátunk mögött, kutyával az udvaron, külföldi utazáson, új készség elsajátításával..stb.).

Ha a fotó készítése gondot okoz (mert pl. nem találunk kutyát a képhez), keressünk a neten ehhez illő képeket, és másoljuk oda a saját fotónkat. Készítsünk keretet hozzá, és kinyomtatva tegyük ki a asztalunkra, az ágyunk mellé, a konyhába vagy olyan helyre, ahol gyakran ránézünk. Az agyunk ugyanis a képeket tudja a legkönnyebben feldolgozni, és nem tudja megkülönböztetni a valóságost a nem valóságostól. Ezzel is megerősítjük elménknek azt a kívánatos állapotot, amelyet el szeretnénk érni.

 

Kis kártyák

Írjuk le vagy rajzoljuk le céljainkat kis kártyákra vagy papírlapokra. Ez lehet csupán egy-két cél, de akár több is. Reggel válasszunk ki közülük egyet, és tegyük el a táskánkba. Vigyük magunkkal egész nap, nézzük rá gyakran! Szánjunk rá pár másodpercet vagy percet minden órában, amikor kizárólag arra koncentrálunk! Menjünk végig gondolatban a folyamaton vagy eseményen és mindig pozitívan zárjuk le a vizualizációt.

Ot-konnyu-vizualizacios-modszer

Írás

Hasonló megerősítést kínál az a módszer, ha leírjuk a folyamatot, a lépéseket, a lehetőségeket és végül az elérendő eredményt. Nem az írás hossza számít, hanem az, hogy ezzel a technikával meg kell fogalmaznunk saját magunk előtt azt, amit szeretnénk elérni. Ha ezeket a gondolatokat papírra vetjük, bizonyos fokig már meg is megvalósultak (a papírlapon már ott állnak), de legalábbis megtettük a legelső lépéseket az irányukba. Az írás elköteleződést jelent, amely segíthet a motiváció és ambíció megfogalmazásában és fenntartásában.

 

 

A fenti öt könnyű vizualizációs módszer nagyon sokat segíthet nekünk abban, hogy tisztán lássuk magunk előtt azt, amit el szeretnénk érni, és arra sarkall, hogy ezért tegyünk is. A vizualizáció azért hatékony, mert a tudatalattinkat tréningeljük arra a célra, ami nekünk a legfontosabb. Amitől sikeresebbek, magabiztosabbak és boldogabbak leszünk.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.8
(42)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top