skip to Main Content

Öt könnyű vizualizációs módszer

Mit értünk vizualizáció alatt és miért hasznos, ha alkalmazzuk ezt a technikát?

5-Easy-Visualization-Techniques

A vizualizációs technikákat számos sikeres ember alkalmazza abból a célból, hogy céljaikat könnyebben és gyorsabban elérjék. Tanítják az élsportolóknak, versenyzőknek, színészeknek, előadóművészeknek, vállalati vezetőknek és minden olyan embernek, akik esetében a siker fokmérője az, hogy jól teljesítsenek és a kitűzött célt minél könnyebben elérjék. Az alábbiakban öt könnyű vizualizációs módszer bemutatására vállalkozunk.

A vizualizációs technikával egy általunk kívánatosnak tartott eseményt, történést vagy célt képzelünk el, minél részletesebben, élethűbben és gyakrabban. Sajnos a legtöbbünknek nem tanították az iskolában a vizualizáció technikáját, de a jó hír az, hogy mindannyian képesek vagyunk arra, hogy megtanuljuk. 

Melyek azok a módszerek, amelyek könnyen elsajátíthatók?

ot-konnyu-vizualizacios-modszer

Képek felidézése

Ne gondoljunk semmi bonyolult módszerre, a technika valójában nagyon egyszerű:

  • Üljünk vagy feküdjünk le egy kényelmes fotelbe vagy ágyra,
  • Csukjuk be a szemünket,
  • Amilyen részletesen és élénken csak tudjuk, képzeljük az az eseményt, a konkrét célunkat vagy azt a helyzetet, amelyet el szeretnénk érni.

Fontos, hogy az elképzelt kép minél részletesebb legyen.

Éljük át az odavezető utat, az egyes lépéseket, a körülményeket és az eredményt. Jelenítsük meg a helyszínt, a berendezést, a színeket, a fényeket, illatokat, a ruházatot magunkat és a benne szereplő más embereket. Ha egy kitűzött célról van szó, képzeljük el minél részletesebben azt az állapotot, amikor ez a cél már megvalósult. Mi történik? Hogy érezzük magunkat? Miben segít ez minket a továbbiakban? Miért jó ez nekünk?

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a vizualizáció egyfajta ’mentális gyakorlás’, amellyel az agyunkat tanítjuk:

  • arra, hogy felfedezze a lehetőségeket és opciókat, amelyek a cél eléréséhez vezetnek
  • arra, hogy szelektáljon ezekből a lehetőségekből és kiválassza a legoptimálisabbat
  • arra, hogy motiváljon minket a célunk elérésére
  • arra, hogy ‘megszokja‘ a kívánatos állapotot, vagyis az elképzelt helyzet egyre inkább ismerős legyen a számunkra

A vizualizációs technikát akkor alkalmazhatjuk, amikor csak akarjuk, de ideális a reggeli ébredés utáni percekben vagy este, lefekvéskor meditációval kombinálva.

Nehéz a képek felidézése? Próbáljuk ki az alábbi módszereket:

Színházi előadás

5-konnyu-vizualizacios-modszer

Képzeljünk magunk elé egy színházat (megint csak: minél több részlettel, annál jobb), ahol a színpadon kel életre az esemény, amelyet a nézőtérről nézünk végig. A vizualizáció elején még csak nézők legyünk, de pár másodperc elteltével lépjünk be az előadásba és legyünk részesei a játéknak. Az előadás úgy végződjön, hogy a célunkat elértük, vagy az esemény úgy alakult, ahogy elképzeltük. Ahogy lépkedünk kifelé a színház épületéből, a bejáratnál kitett szórólapokból vegyünk el párat, amelyek minket ábrázolnak mosolyogva, magabiztosan és sikeresen.

Fotómontázs

Készíthetünk fotót vagy fotómontázst önmagunkról olyan helyzetben, amikor a célunkat már elértük (pl: diplomával a kezünkben, családi házzal a hátunk mögött, kutyával az udvaron, külföldi utazáson, új készség elsajátításával..stb.).

Ha a fotó készítése gondot okoz (mert pl. nem találunk kutyát a képhez), keressünk a neten ehhez illő képeket, és másoljuk oda a saját fotónkat. Készítsünk keretet hozzá, és kinyomtatva tegyük ki a asztalunkra, az ágyunk mellé, a konyhába vagy olyan helyre, ahol gyakran ránézünk. Az agyunk ugyanis a képeket tudja a legkönnyebben feldolgozni, és nem tudja megkülönböztetni a valóságost a nem valóságostól. Ezzel is megerősítjük elménknek azt a kívánatos állapotot, amelyet el szeretnénk érni.

Kis kártyák

Írjuk le vagy rajzoljuk le céljainkat kis kártyákra vagy papírlapokra. Ez lehet csupán egy-két cél, de akár több is. Reggel válasszunk ki közülük egyet, és tegyük el a táskánkba. Vigyük magunkkal egész nap, nézzük rá gyakran! Szánjunk rá pár másodpercet vagy percet minden órában, amikor kizárólag arra koncentrálunk! Menjünk végig gondolatban a folyamaton vagy eseményen és mindig pozitívan zárjuk le a vizualizációt.

Ot-konnyu-vizualizacios-modszer

Írás

Hasonló megerősítést kínál az a módszer, ha leírjuk a folyamatot, a lépéseket, a lehetőségeket és végül az elérendő eredményt. Nem az írás hossza számít, hanem az, hogy ezzel a technikával meg kell fogalmaznunk saját magunk előtt azt, amit szeretnénk elérni. Ha ezeket a gondolatokat papírra vetjük, bizonyos fokig már meg is megvalósultak (a papírlapon már ott állnak), de legalábbis megtettük a legelső lépéseket az irányukba. Az írás elköteleződést jelent, amely segíthet a motiváció és ambíció megfogalmazásában és fenntartásában.

A fenti öt könnyű vizualizációs módszer nagyon sokat segíthet nekünk abban, hogy tisztán lássuk magunk előtt azt, amit el szeretnénk érni, és arra sarkall, hogy ezért tegyünk is. A vizualizáció azért hatékony, mert a tudatalattinkat tréningeljük arra a célra, ami nekünk a legfontosabb. Amitől sikeresebbek, magabiztosabbak és boldogabbak leszünk.

Ezt olvastad már?

Kattints ide érdekes tesztekért!

Hogyan növelheted az önbizalmadat?

Személyiségtípusok röviden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top