skip to Main Content

Öt testbeszéd hiba, amit kerülj el

Artúr nehéz időszakon megy keresztül.

Ot-testbeszed-hiba-amit-kerulj-el

Egy éve dolgozik egy nagy logisztikai raktárban, ahonnan játékokat szállítanak ki az egész ország területére. Az ő feladata az, hogy a megfelelő terméket kiválassza, és időben a futószalagra helyezze. Bár Artúr pontosan dolgozik, munkatempója lassúbb, mint a többieké.  Egy-egy munkanap végéig általában nem tud annyi csomagot összekészíteni, mint a munkatársai, ezért karácsony előtt nem kapott jutalmat és a fizetését sem emelték meg.

Nem csak a munkahelyén, de a magánéletében sincs minden rendben, hiszen barátnője nemrég szakított vele, és az öccsével is összeveszett egy elmérgesedett vita során. Ezek a gondok egyre jobban észrevehetők a viselkedésén és az arckifejezésén.

A munkatársai panaszkodnak, hogy Artúrral nem lehet beszélgetni, hogy gyakran nem figyel rájuk, hogy sosem mosolyog és mintha mindig mogorva lenne. A főnöke szerint már a testtartásán is látszik, hogy valami nincs rendben. Artúr szeretne változtatni, hogy újra a korábbi kedves kollegát lássák benne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá.

Mit tehet Artúr, hogy a problémái ellenére is kellemes beszélgetőpartner maradjon, jó benyomást tegyen és az emberek szimpatikusnak találják? Véleményünk szerint öt testbeszéd hiba létezik, amelyet feltétlenül érdemes mellőznünk.

Kommunikációnk során számtalan szóval fejezzük ki azt, amit szeretnénk, de a non-verbális jelzések sokkal többről árulkodnak rólunk. Ezek azok az üzenetek, amelyeket nem szavakkal, hanem más jelekkel közvetítünk, más szóval a testbeszéd mozzanataival. Ide tartozik a testtartás, az arckifejezés, a gesztusok és gesztikulációk – minden, ami egy szemlélő számára akkor is szembetűnik, ha hang nélkül nézné a jelenetet. A legtöbb ilyen testbeszéd-jel használata egyáltalán nem tudatosodik bennünk, de mégis felmerül a kérdés:

Mi tehát az az öt testbeszéd hiba, amelyet érdemes elkerülnünk? Az alábbiakban ezeket foglaltuk össze.

Nem tartod a szemkontaktust

A szemkontaktus fenntartása az egyik legfontosabb tényező, hiszen ez a figyelem egyik jele. Ha nem nézel a másikra, a beszélgetőpartnered nem fogja tudni, hogy mi lehet a problémád. Nem érdekel a mondanivalója? Unatkozol? Netán valami más dolog jár a fejedben?  Még ennél is zavaróbb testbeszéd-jel az, ha fejedet lehajtva a padlóra szegezed a tekintetedet. Ez azt sugallja, hogy szomorú vagy bizonytalan vagy. Beszélgetés közben mindig nézz a másikra!

Összefonod a karjaidatot-testbeszed-hiba-amit-kerulj-el

Ha úgy állsz vagy ülsz valakivel szemben, hogy a karodat összefonod, azzal jelképes korlátot képezel kettőtök között. Ez bezárkózást jelent: azt jelképezi, hogy csak részben veszel részt a kommunikációban és nem engeded közel magadhoz a másikat. Érdemes odafordulni a partner felé és nyitottságot mutatni, nem csupán a szemkontaktussal, de a testtartással is. Ezzel sokkal jobb benyomást tudsz tenni a másik emberre.

Babrálsz valamivel

Beszélgetés közben nagyon zavaró lehet a többieknek az, ha huzamosan babrálsz valamivel, pl: tollal, a táskád pántjával vagy az asztalon lévő apró tárgyakkal.  Ide tartozik az is, ha dobolsz vagy rázod a lábad. Ez a viselkedés vagy arra utal, hogy feszült vagy, vagy megint lehet annak a jele, hogy nem vonódsz be a beszélgetésbe és nem figyelsz a többiekre.

ot-testbeszed-hiba-amit-kerulj-elTúl közel állsz a másikhoz

Ha az átlagoshoz képest közelebb állsz a másik félhez, az kényelmetlenséget okozhat neki, különösen, ha nem vagytok közeli viszonyban. Proxemikának nevezzük azt a tudományt, amely az emberek közötti távolsággal foglalkozik. Már az 1960-as években meghatározták az egyes zónákat (intim zóna, személyes zóna, társadalmi zóna és nyilvános zóna), amelyek sorrendben egyre nagyobb fizikai távolságot jelentenek két ember között. Ha azt veszed észre, hogy beszélgetés közben a partnered lassan hátrál, az annak a nyilvánvaló jele, hogy túl közel állsz hozzá. Ez a közelség nagyon sokaknak kellemetlen érzést okoz, ezért önkéntelenül elkezdik a távolságot növelni .

Ennek a testbeszéd típusnak az a másik hátránya, hogy nem tudod az első jó benyomást megszerezni, hiszen a másik azon igyekszik, hogy növelje a köztetek lévő fizikai távolságot. A legbiztosabb tipp ennek elkerülésére az, hogy: „Tarts három lépés távolságot!”

Mogorva arckifejezést veszel felot-testbeszed-hiba-amit-kerulj-el

Ezt nem is kell túlságosan részletezni. Azokat az embereket tartják kedvesnek és szimpatikusnak, akiken nem látszik a feszültség vagy a rosszkedv. A pozitív kisugárzású személyekkel sokkal szívesebben beszélgetünk, hozzájuk gyakrabban fordulunk tanácsért, biztatásért vagy akkor, ha társaságra vágyunk. Ha valaki közelít hozzád (munkahelyen vagy akár máshol), nézz rá, mosolyogj és mutass érdeklődést. Ne feledd, hogy a pozitív testtartás és arckifejezés önmagadra is jótékonyan hat vissza. ot-testbeszed-hiba-amit-kerulj-elBizonyított tény az, hogy ha például egy ceruzát tartunk a szájunkban a fogunkkal anélkül, hogy az ajkunk hozzáérne, akkor az izmok mosolygásra emlékeztető elmozdulása összekapcsolódik a pozitív, vidám érzésekkel, vagyis önkéntelenül jobban fogjuk magunkat érezni. Ha pedig jobban érzed magad, akkor a kisugárzásod is sokkal megnyerőbb lesz.

Artúr megfogadta ezeket a tanácsokat, és már tudja, hogy mi az az öt testbeszéd hiba, amelyet kerülnie kell. Azóta nem csak jobban érzi magát, de pozitív kisugárzása miatt újra szívesen beszélgetnek vele a munkatársak. Sőt, néhányan jó tanácsokkal is ellátták, hogy hogyan tudna gyorsabban dolgozni, amely sikerült is neki.

Figyelj te is arra, hogy ezeket a testbeszéd-hibákat elkerüld, amelynek következményeként a másokra tett benyomásod és az emberi kapcsolataid egészen biztosan javulni fognak.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(66)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top