skip to Main Content

Ki az ambivertált?

Amint azt az introvertáltakról és extrovertáltakról szóló cikkünkben kifejtettük, ritkán mondható el az, hogy teljes mértékben a spektrum egyik szélén vagy a másikon helyezkedünk el. Természetesen ilyen eset is előfordul, de az emberek többsége a skála valamely pontján található a két végpont között.

Vannak azonban olyan személyiségek, akikről nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy introvertáltak vagy extrovertáltak-e. Ők – egymásnak nem ellentmondóan – mindkét személyiségjegyet magukban hordozzák, tehát bizonyos esetekben intro-, máskor extrovertáltként viselkednek. Ők az ambivertáltak.

Mi jellemzi az ambivertáltakat?

A legtöbb esetben arról lehet őket felismerni, hogy az extrovertáltakhoz hasonlóan a kapcsolatteremtés számukra nem okoz nehézséget, sok barátjuk és ismerősük van és remek a kommunikációs képességük. Az ambivertált ember kapcsolatait nem ápolja olyan alaposan, mint extrovertált társai, és szereti megválogatni azt, hogy kivel kezdeményez társalgást. Emellett – ahogy az introvertáltak is – ez a típusú személyiség igényli az egyedül töltött időt és szüksége van időnként a félrevonulásra a feltöltődéshez.

Ez a kettősség néha abban nyilvánul meg, hogy kiszámíthatatlannak tűnik a többi ember szemében, hiszen váltakozva érzi jól magát nyüzsgő eseményeken és elvonulva, egyedül. Ezzel szemben feltétlenül előny, hogy viselkedésében rugalmas, ügyesen alkalmazkodik az éppen fennálló helyzethez, és mindkét típusú személyiségjegy előnyeit ki tudja használni. A sikeres magánélet és eredményes karrierút elérése érdekében képes arra, hogy mindkét személyiségjegy tulajdonságait magára öltse.

Érdemes megjegyezni, hogy az üzleti életben nem feltétlenül az extrovertált személyiségek a kiemelkedően sikeresek. Kutatási eredmények alapján (Adam Grant, Wharton Egyetem) az eladással foglalkozó szakemberek között túlnyomó többségen ambivertált emberek találhatóak, hiszen azáltal, hogy visszafogottabb a tárgyalási stratégiájuk az extrovertáltakhoz képest, nagyobb arányban tudják ügyfeleiket a vásárlás irányába befolyásolni. Sikerüket fokozza az, hogy figyelmesen meghallgatják tárgyalópartnerüket, viszont üzleti lehetőségeikkel kapcsolatban lelkesek és meggyőzőek.

Honnan tudhatom, hogy ambivertált vagyok-e?

Ha az alábbi állítások nagy részét igaznak találod, akkor minden bizonnyal ambivertált személyiség vagy:

  • Előfordul, hogy a figyelem középpontjában vagyok, de nem állandóan.
  • Nincs szükségem arra, hogy mindig új ingerek érjenek, de a túl sok egyedüllétet unalmasnak találom.
  • A „small talk” (spontán és rövid udvarias beszélgetés másokkal) nem okoz gondot számomra, de ha gyakran előfordul, akkor fáraszt.
  • A gyakori magányosan töltött idő untat, de a gyakori társasági élet is fáraszt.
  • Az egyéni és a csapatmunkát is kedvelem, egyiket sem részesítem előnyben.
  • Szeretem a társasági életet, de csak módjával.
  • Néhányan zárkózottnak, mások társasági embernek tartanak.
  • Saját gondolataimban éppúgy el tudok merülni, mint a nagyobb társasági beszélgetésekben.
  • Azt veszem észre magamon, hogy néha azonnal bizalmat érzek idegen emberekkel kapcsolatban, más alkalmakkor pedig kimondottan bizalmatlan vagyok.

Ambivertáltként az jelentheti számunkra az egyik legnagyobb kihívást, hogy eldöntsük:  egy-egy szituáció esetében mikor mozduljunk az egyik (az introvertált), mikor a másik (az extrovertált) irányba annak érdekében, hogy a leghatékonyabbak vagy legsikeresebbek legyünk.

Ha ezekben az esetekben nem jól döntünk, az frusztráltságot és sikertelenséget okozhat. Mégis, az ambivertált személyiségek pontosan abban kiválóak, hogy ezeket a jellemvonásokat a lehető legjobban tudják önmagukban rendszerezni és az adott helyzetben alkalmazni.

Te vajon melyik személyiségtípusba tartozol? Töltsd ki tesztünket ITT, és azonnal megtudod!

Az introvertált személyiségről ITT olvashatsz.

Az extrovertált személyiségről szóló cikkért pedig kattints IDE.

Back To Top