skip to Main Content

Hogyan erősítsd az önbizalmadat testbeszéddel? 10 hatékony módszer

Melyek lehetnek azok a testbeszéd módszerek, amelyekkel önbizalmunkat erősíthetjük?

Nézzük meg az alábbi képet! 

Testbeszéd - Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel?

Csupán a testtartásukból ítélve, meg tudod állapítani, hogy melyik férfi nyerte meg a versenyt és melyik veszített? Miről árulkodik a testbeszédük?

Testbeszéd - Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel?Ha győztesnek a bal oldali férfit választottad, jól tippeltél. Egészen egyértelműnek tűnik, hogy a versenyző testbeszéde a feltartott karokkal szavak nélkül is jelzi azt, hogy ő győzött. Egész testtartása boldogságot, elégedettséget és magabiztosságot sugall. És minden bizonnyal így is érzi magát!

Még ha nem is veszünk részt minden nap versenyeken, a kérdés számunkra is felmerülhet: hogyan sugározzunk magabiztosságot és hogyan erősítsük önbizalmunkat a testbeszédünkkel a mindennapi életben?

Nem csak az a fontos ugyanis, hogy mások mit látnak rajtunk, hanem legalább ilyen lényeges az is, hogy hogyan érezzük saját magunkat.

Miért fontos a magabiztos kiállás? Hogyan tudjuk mindezt erősíteni a testbeszédünkkel?

Az emberek általában akkor bíznak a beszélgetőtársukban, ha azt látják, hogy a másik egészséges önbizalommal rendelkezik, és ennek megfelelően viselkedik. Ha az önbecsülésed a helyén van, akkor magabiztosabb leszel és a többiek szívesebben hallgatnak rád.

 Ne feledd: még akkor is ajánlatos arra törekedned, hogy önbizalmat sugározz, ha ezt nem érzed! 

Ahogy ebben a cikkben is írtuk róla, nem feltétlenül szükséges magabiztossággal rendelkezned ahhoz, hogy így viselkedhess. Ha viszont ezt a jellemvonást mégis sikerül közvetítened a többiek felé, automatikusan növekszik az önbizalmad, ezért az emberek elkezdenek máshogyan látni. Ha máshogyan látnak, máshogy is gondolkodnak rólad, máshogyan viszonyulnak hozzád, amely ismét magabiztosságot biztosíthat, és így tovább. A folyamat körkörösen megy tovább és tovább, és egyszer eljön a pillanat, amikor már nem azt fogod érezni, hogy csupán imitálod a magabiztos viselkedést, hanem ilyenné is válsz.

Ahogy a fenti képen láthatjuk, senki nem lepődik meg a győztes feltartott kezén és az úgynevezett győzelmi testtartásán. A vesztes oly mértékben más képet sugall önmagáról, hogy kétségünk sem férhet ahhoz, ki is nyerte ezt a versenyt. A látványhoz nem szükséges hang és mozgás, már önmagából a pózból látható az eredmény.

Az élet számos területén szükséged van az önbizalomra és arra, hogy egész testbeszéded, testtartásod és gesztusaid magabiztosságot közvetítsenek. Ilyen eset lehet, ha állásinterjún veszel részt, ha előadást tartasz, ha el kell adnod valamit, vagy ha csapatot vezetsz.

A kérdés tehát nem csak az, hogy hogyan sugározz magabiztosságot a testbeszédeddel, hanem az is, hogy hogyan növeheted ezzel saját önbizalmadat?

Testbeszéd - Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel?

Arc:  az első benyomás

Biztosan tudod, hogy az emberek másodpercek alatt véleményt formálnak a másikról. Ebben kulcsfontosságú szerepet játszik az arc. Mindannyiunkra azonnal hatnak a kommunikáció során észlelhető vizuális ingerek: a másik arcmozgása, a pupillái, a szem, a fogak és a mosoly. Ha például a másik ember fogsora szép, azt az egészséggel és szépséggel azonosítjuk. Ha az illető mosolya megnyerő, egyszeriben szimpatikusabbá válik, ezáltal máris megkedvelhetjük. Úgy érezhetjük, hogy magabiztos és az önbizalma megfelelő.

Figyeld a testtartásodat!

Fel tudsz idézni olyan társasági eseményen készült fotót, ahol egy ország uralkodója vagy miniszterelnöke görnyedten áll és a tekintetét a földre szögezi? Ez nem valószínű.

Testbeszéd - Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel?Nem csak az egyes testrészeinkre, hanem egész testünkre figyelnünk kell ahhoz, hogy magabiztosságot sugározzunk magunkról és úgy is érezzük magunkat. Ebben benne van a kezek és lábak tartása, a fej és az egyes mozdulatok. Mivel a kommunikációban az egész test aktívan részt vesz, nehezebb dolgunk van például egy online megbeszélésen, hiszen ott rendszerint csak egy kis kép látszik rólunk. Ilyenkor nem tudjuk azt megtenni, hogy egy kicsit közelebb húzódunk a másikhoz, amely személyes találkozó esetén néha jó testbeszéd taktika lehet. Érdemes figyelni arra is, hogy a könyökünket nem érdemes szorosan a testünk mellé zárni, inkább hagyjunk kis távolságot a testünktől és tartsuk a karokat lazán.

Dőlj kissé előre!

Ha egy kissé a másik fél felé dőlünk beszélgetés közben, azzal ki tudjuk fejezni érdeklődésünket, valamint azt, hogy nem vagyunk bizonytalanok. A hangsúly itt a „kissé” szón van, a közelítés természetesen nem azonos azzal, hogy a másik emberhez egészen közel állunk!

Ne nézd a földet és ne babrálj semmivel!Testbeszéd - Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel?

Lillian Glass szerint (a „ The Body Language Advantage” könyv szerzője) úgy érdemes a testtartásunkat felvennünk, mintha koronát tartanánk a fejünkön. A kis tárgyakkal való babrálás pedig azért nem jó ötlet, mert ez idegességet sugall. Ezáltal kisebb lesz az esélye annak, hogy a többiek ránk figyeljenek.

Ne zárd össze szorosan a lábadat!

Az összezárt lábak testbeszéd szempontjából hasonlíthatóak a karba font kézhez, vagyis bezárkózást és bizalmatlanságot közvetítenek. A pozitív benyomást a két láb körülbelüli vállszélességű tartása jelenti. Mivel ilyen pózban könnyen tartható az egyensúly, ez szintén önbizalom-erősítő lehet.

Úgy fogj kezet, hogy az emlékezetes maradjon!

A kézfogásnak különösen az üzleti életben van jelentősége. Nem is gondolnánk, milyen fontos ez a bevezető mozdulat, mint testbeszéd gesztus. Ha a kézfogásunknak „döglött hal” jellege, van – tehát gyenge és erőtlen – az emberek kellemetlen benyomást szereznek rólunk. A magabiztos és pozitív jeleket sugárzó kézfogáshoz a következőkre érdemes figyelni:

  • Ne csak az ujjak hegyével fogj kezet, hanem az egész kézfejeddel!
  • Kézfogás közben ne tedd rá a másik tenyeredet a két összekulcsolódó kéz tetejére!
  • Kissé lépj előre a másik fél irányába, nézz a szemébe, így jelzed, hogy kézfogásra készülsz!
  • Ülő helyzetben feltétlenül állj fel, ha valaki belépve kézfogásra készül!
  • Ne nyomd előre a kezedet másik hasa felé!
  • És természetesen se túl gyengén, se túl erősen ne szorítsd az illető kezét –  a közepes szorítás éppen megfelelő lesz.

Testbeszéd - Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel? Nem tanácsos mindig zsebre tett kézzel állni!

A nadrágzsebben tartott kezek jól mutathatnak egy profi fotón, de nem mindig szerencsés póz egy társasági helyzetben. Emlékezz arra, hogy a kezek, tenyerek használata bizalmat sugall és önbizalmat kelt, ezért hiba lenne folyamatosan zsebre tett kézzel állva kommunikálni. Ez a testbeszéd jel is bezárkózást és bizonytalanságot mutat, és nem segít abban, hogy az önbizalmad a helyén legyen. Vedd ki a zsebedből a kezed!

Ne kapkodj!

Azzal is javíthatsz az összképen, ha nem kapkodva, hanem inkább megfontoltan, kissé mérsékeltebb sebességgel mozogsz. A gyors, rendezetlen, kapkodó mozdulatok leginkább idegességre vagy szorongásra utalnak. Ha mozgásod koordináltabb, te is összeszedettebbé válsz!

Beszélj lassabban és higgadtabban!

Megbízhatóbbnak és magabiztosabbnak fogsz tűnni, ha ezt a tanácsot követed. További előny, hogy a többiek jobban is fognak hallani és könnyebben tudnak követni. Mondanivalód hitelesebb és őszintébb lesz. Ez a taktika megint egy jó eszköz arra, hogy a saját önbizalmadat növelhesd.

Nézd vissza magad videón!

Nagyon sok tanulságot le lehet abból szűrni, ha az ember visszanézi magát videón. Gyakran készítenek felvételeket üzleti megbeszélésen, előadás tartása közben vagy családi összejövetelen. Ami az élő kommunikációs helyzetben nem tűnik fel, az visszanézve azonnal szemet szúrhat, ezért könnyebb is rajta változtatni. Gyors, könnyű és egyszerű módszer, amelyet nem érdemes kihagyni!

Végezetül ejtsünk szót röviden arról, hogy milyen helyzetben nem tanácsos túl sok önbizalmat sugároznunk magunkról.

Ilyen eset lehet az, ha a beszélgetőpartnered krízishelyzetben van, és tőled kér tanácsot. Ilyenkor nem cél, hogy saját magabiztosságodat erősítsd, inkább törekedj arra, hogy maximális empátiát mutass, és lehetőség szerint minél jobban éld bele magad az ő helyzetébe. Csak így tudod a másik felet megérteni, és a lehető legjobban segítségére lenni.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.7
(37)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top