skip to Main Content

Testbeszéd – Mennyire tudsz olvasni a testbeszéd jeleiből?

Miért lehet fontos az, hogy tudjunk olvasni a testbeszéd jeleiből?

Biztosan ismerős az a helyzet, amikor valami furcsa érzésed van a beszélgetőpartnereddel kapcsolatban. Mindannyian éreztünk már olyat, hogy valahogy nem hihető a másik ember mondanivalója. Ámbár érthető és logikus, amit mond, mégsem tűnik őszintének. 

Testbeszed-mennyire-tudsz-olvasni-a-testbeszed-jeleibol

Vajon mi lehet ennek az oka? Mi az, ami ilyen esetekben zavar bennünket és felkelti a gyanúnkat, hogy valami nem stimmel?

 

A válasz a kérdésre az, hogy ha tudunk olvasni a testbeszéd jeleiből, akkor máris sokkal többet megtudhatunk a másikról.

 

Testbeszédnek nevezzük azt a jelrendszert, amelyet mindannyian használunk akkor, amikor nem szavakkal közvetítünk valamit a beszélgetőpartnerünk felé. Ilyenek a gesztusok, mozdulatok, testtartás, pillantás, homlok-ráncolás, lábak vagy karok keresztezése, érintés és még sok egyéb. Ezeket nevezzük non-verbális kommunikációs elemeknek, és ezek az elemek sokkal gyakrabban megjelennek a mindennapi társas érintkezések során, mint gondolnánk. (Hogyan hat ránk a testbeszéd? Kattins ide!)

 

A non-verbális jelek a személy érzelmeiről, gondolatairól és szándékairól adnak információt – tehát ahhoz, hogy minél jobban megértsük vagy kiismerjük a másikat, érdemes ezeket a jeleket alaposabban megfigyelni és felismerni.

Testbeszed-mennyire-tudsz-olvasni-a-testbeszed-jeleibolA legcélszerűbb tehát egyszerre figyelni a beszélő kimondott szavaira és a testbeszéde által közvetített üzenetre. Albert Mehrabian, amerikai pszichológus már az 1950-es években megállapította, hogy az emberi kommunikáció kb. 55%-a nem verbális úton megy végbe. Egyes becslések szerint ez a szám még ennél is nagyobb, ami mindenképpen arra enged következtetni, hogy a testbeszéd nagyon fontos része a mindennapjainknak.

 

Ez annál is érdekesebb, mivel a testbeszédünk nagy része gyakran tudattalanul megy végbe, tehát például egy üzleti megbeszélésen az egyik fél nem veszi észre önmagán azt, hogy kopog a tollával az asztalon, himbálózik a széken vagy keresztbe fonott karral ül, miközben a másik felet hallgatja. Közéleti szereplőknek, politikusoknak, színészeknek, énekeseknek, műsorvezetőknek és előadóművészeknek tanítják azt, hogy milyen módon sugalljanak mozdulataikkal és gesztusaikkal őszinteséget, hitelességet és hogyan érjék el azt, hogy kimondott szavaik összhangban legyenek a testbeszédükkel.

 

Mit tekinthetünk a testbeszéd alapvető területeinek? Hogyan olvassunk tehát a testbeszéd jeleiből?

Ezek a következők: gesztusok (a karral vagy kézzel tett mozdulatok), mimika (mosoly, ásítás, elsápadás), testtartás (póz), hanglejtés (a hangerő, intonáció) és a fizikai távolság (közeledés vagy hátrálás).

Nézzünk pár gyakori példát a tipikus testbeszéd-elemekre és azok jelentésére!

 

Testbeszed-mennyire-tudsz-olvasni-a-testbeszed-jeleibol

A körmök rágása

Gyakran észre sem veszi az, aki csinálja. Általában bizonytalanságot, stresszt vagy idegességet jelent.

 

Egyenes tartás álló helyzetben, vállak hátra feszítve

Az illető magabiztos, határozott, tudja, hogy mit akar.

A fülek húzogatása

Ez akkor fordul elő a leggyakrabban, amikor az illető döntési helyzetben van, de nem tud dűlőre jutni, bizonytalankodik.

 

 Hogyan erősítheted az önbizalmadat testbeszéddel? Olvasd el itt: 

Az orr megérintése

Ez a mozdulat jelentheti azt, hogy a beszélő nem őszinte, de utalhat védekező vagy visszautasító magatartásra is.

Az ujjbegyek egymásnak támasztása

Leggyakrabban a hatalom és uralkodás kifejezője, azt jelzi, hogy az illető kontrollálni akarja a folyamatokat.

Érdemes tehát a testbeszéd által sugárzott jelekre odafigyelni és felismerni azokat a mozdulatokat, gesztusokat vagy testi jegyeket, amelyek számunkra árulkodóak lehetnek. Sokat megtudhatunk így a másikról, de saját magunk megismerésében is hasznos lehet. Az, hogy olvasni tudunk a testbeszéd jeleiből,  vitathatatlanul fontos az üzleti tárgyalások során, hiszen bizonyos jelekből sejthetjük, ha az üzleti partnerünk nem tiszta lapokkal játszik vagy át akar verni bennünket. Hasznos lehet a munkahelyi vezetők számára is, de ha a magánélet egyes területeire gondolunk (család, párkapcsolat, baráti viszonyok), akkor is jóval több információt leszűrhetünk az adott helyzetből, mintha csupán a kimondott szavakra összpontosítanánk.

 

 

Megjegyzés: Bár a testbeszéd felismerése nagy mértékben segíthet bennünket a kommunikációban, mégis fontos  leszögezni, hogy ezek a jelek nem bizonyítják száz százalékban a beszélő szándékait, érzelmeit és gondolatait, hiszen a kommunikáció során több együttes tényezőt szükséges figyelembe venni. A testbeszéd jelei csupán nagy valószínűséggel jelzik ezeket, de bizonyító erejük nincs.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(59)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top