skip to Main Content

Történetmesélés az állásinterjún: így használd, hogy emlékezzenek rád!

A történetmesélés (“storytelling”) egyre népszerűbb technika az állásra jelentkezők körében, amelyet arra használhatunk, hogy kitűnjünk a versenypiacon.

Történetmesélés az állásinterjún

Történetmesélés az állásinterjún - mit jelent ez?
Történetmesélésről akkor beszélünk, ha jelöltként a válaszainkba beleszövünk valamiféle narratívát (történetet), amellyel nem csak a képességeinket mutathatjuk meg, hanem jobb kapcsolatot is teremthetünk az interjúztatóval. Ez segít abban, hogy megkülönböztessük magunkat a többi pályázótól, és nagyobb eséllyel nyerhessük el álmaink állását.

Az állásinterjú stresszes helyzet lehet, különösen akkor, ha egy potenciális munkaadót próbálunk lenyűgözni, és a kiszemelt állás szeretnénk megszerezni.

Mi lenne, ha létezne egy egyszerű, hatékony módja annak, hogy kitűnjünk a többi jelölt közül, és jó benyomást keltsünk a kérdezőre?

Itt jön be a történetmesélés művészete. Ezt a témát azért is érdemes jobban megvizsgálni, mert a kutatások szerint a történetek akár huszonkétszer emlékezetesebbek a hallgatónak, mint a tények vagy a számok felsorolása.

De hogyan készülhetünk fel a történetmesélésre az interjún? Melyek egy jó történet kulcsfontosságú elemei?

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan használhatod a narratívákat az állásinterjún.

Miért érdemes történetet mesélni az interjún?

Amikor megosztunk egy esetet egy konkrét projektről, egy kihívásról, amelyet legyőztünk, vagy egy sikerről, amelyet elértünk, akkor olyan példával szolgálunk az interjúztatónak, amelyek képet adnak a képességeinkről és tapasztalatainkról. Ez sokkal hatékonyabb, mint egyszerűen felsorolni a  munkaköri feladatainkat, amelyek száraznak és személytelennek tűnhetnek.

Ezen túl a történetek képet adnak a személyiségünkről és az erősségeinkről is.

Ha olyan történeteket osztunk meg, amelyek kiemelik az érdeklődési körünket vagy tapasztalatainkat, akkor az interjúztatónak bepillantást engedünk abba, hogy kik is vagyunk valójában. Ezzel könnyebben fel tudják mérni, hogy megfelelünk-e a vállalati kultúrának, beleillünk-e a csapatba, és milyen újdonsággal gazdagíthatjuk a vállalatot.

Példák

Meséld el, hogyan oldottál meg egy kihívást

Mesélj el egy olyan esetet, amikor szoros határidővel dolgoztál, vagy olyan feladatot kaptál, amelyről úgy gondoltad, hogy lehetetlen megoldani. Meséld el, milyen megoldást dolgoztál ki, vagy milyen volt az együttműködés a csapattal. Ezzel érzékeltetni tudod, hogy jó a problémamegoldó készséged, rugalmas vagy, és jól tudsz csapatban dolgozni.

Meséld el, hogyan tudtál hatni másokra

Említs meg egy olyan feladatot, amelyen dolgoztál, és amely hatással volt a cégre, a munkatársakra vagy az ügyfeleidre. Mi változott? Mi alakult máshogy, mint amire számítottál? Mondd el, mik voltak a célok, milyen akadályok álltak előtted, és hogyan érted el az eredményt. Ezzel látni fogják azt, hogy céltudatos vagy, látod az összképet, és képes vagy arra, hogy kedvező változást érj el.

Meséld el, mit tanultál a kudarcból

Emlékszel, amikor legutóbb hibát követtél el, vagy nem sikerült elérned a célodat? Meséld el! Kezdd azzal, hogy körülírod a helyzetet, majd térj rá arra, hogy hogyan dolgoztad ki a lépéseket ahhoz, hogy elkerüld a hasonló hibákat a jövőben. Ezzel bemutathatod azt, hogy őszinte vagy, sőt, azt is látni fogják, hogy képes vagy tanulni a hibáidból.

Meséld el, hogy többet tettél, mint amit elvártak 

Történt olyan eset, hogy valaki más helyett dolgoztál? Segítettél valakinek, pedig már lejárt a munkaidőd? Meséld el! Ezzel látni fogják, hogy szorgalmas vagy, a cég érdekeit tartod szem előtt, és elkötelezett vagy a munkád iránt.

 Fogalmazz világosan, légy összeszedett, és őrizd meg a magabiztosságodat! 

Ez csak néhány példa a sok közül. A legfontosabb az, hogy olyan történetet válassz, amely erősíti a képességeidet, tapasztalataidat és képet ad a személyiségedről.

 

Történetmesélés az állásinterjún

A történetmesélés elemei

Egy jó történethez többre van szükség, mint egy érdekes sztorira. Ahhoz, hogy hatást gyakoroljunk a kérdezőre, a történetnek tartalmaznia kell bizonyos elemeket, amelyek megragadják a figyelmét.

Egy jó történet legfontosabb összetevői az alábbiak:

Világos az eleje, közepe és vége

Kezdd azzal, hogy bemutatod a helyzetet, aztán helyezd kontextusba a történetet, majd folytasd a konfliktussal vagy kihívással, amellyel szembesültél, végül fejezd be a megoldással vagy a tanulsággal. Ez a struktúra segít abban, hogy koncentrált maradj, ezen kívül a kérdező könnyen tudja követni majd a történetet.

Példa:

Összetett feladat, szűkös határidő –  Szoftverfejlesztő vagy, és több fontos fejlesztésen kellett dolgoznod egyszerre határidőre:

 1. Mondd el, hogy mi volt a feladat célja: három párhuzamos projektet kellett befejezned egyszerre,
 2. Beszélj arról, hogy a határidő mennyire szoros volt: például egy hét alatt kellett mindhárom munkát befejezni, amelyre máskor három hét volt,
 3. Részletezd azokat a nehézségeket, amelyekkel szembesültél: például nem kaptál segítséget a kollegáktól vagy a vezetődtől,
 4. Említsd meg, hogy ért-e kudarc menet közben: például nem sikerült egy részfeladat,
 5. Végül beszélj arról, hogy meg tudtad-e valósítani időben a projektet, ezen kívül ne felejtsd el megemlíteni azt, hogy mit tanultál az esetből.

Az esethez kapcsolódó konfliktus

Érdemes felidézni egy konfliktust vagy nehézséget a korábbi tapasztalataidból. Ez lehet bármilyen helyzet, amelynek során használnod kellett az erősségeidet.

Példa:

Rosszul teljesítő munkatárs – Emlékezz vissza egy olyan esetre, amikor egy nehéz munkatársat vagy csapattagot kellett kezelned, aki nem teljesített jól.

 1. Konkrét példával támaszd alá a munkatárs és a többi csapattag közötti konfliktust, például: a team egy része nem tudott haladni a munkájával, mivel a nem teljesítő munkatárs nem végezte el a saját feladatát.
 2. Említsd meg azokat a lépéseket, amelyeket tettél a probléma megoldása érdekében, például: félrehívtad a problámás munkatársadat, elmondtad neki, hogy miket kellene megtennie, és felajánlottad neki a segítségedet.

Megoldás vagy tanulság

A megoldás vagy tanulság sokféle lehet – eredmény, hatékonyabb kommunikáció, vagy bármi, ami alátámasztja azt, hogy hogyan kezelted az esetet.

Példa:

Egy nehéz ügyfelet kellett kezelned, aki nem volt elégedett veled.

 1. Meséld el az ügyfél aggodalmait,
 2. Mutasd be, hogyan oldottad meg a szituációt,
 3. Mondd el, milyen tanulságot vontál le a hatékony ügyfélkezelésről, hogy legközelebb ne forduljon elő hasonló.

Felkészülés és gyakorlás

Ötletelj

Szánj egy kis időt az ötletelésre! Írd össze a tanulságos eseteket, és válaszd ki azokat, amelyek a leginkább kapcsolódnak a megpályázott álláshoz, és amelyekből kiderül, hogy milyen készségekkel rendelkezel.

Kapcsolódj a munkához

Nézz utána, milyen készségek szükségesek az adott munkához, és olyan eseteket mutass be, amelyek ezeket alátámasztják. Például, ha a munkakör vezetői készségeket igényel, mutasd be konkrét példával, hogy képes vagy csapatot irányítani. Győződj meg róla, hogy történet  összhangban van a munkaköri leírással, valamint a vállalat értékeivel és küldetésével.

Használd a STAR módszert

A STAR módszer hasznos technika az esetek strukturálására.

 1. S = Helyzet (Situation) – Kezdd azzal, hogy vázolod a helyzetet, amellyel szembesültél,
 2. T = Feladat (Task) – Írd le a feladatot vagy célt,
 3. A = Cselekvés (Action) – Mondd el, mit tettél,
 4. R = Eredmény (Result) – Zárd a pozitív eredménnyel vagy tanulsággal.

Gyakorolj egy baráttal vagy családtaggal

Miután kiválasztottad a történeteket, mondd el egy barátnak vagy családtagnak. Kérj visszajelzést arról, hogy mennyire találták meggyőzőnek az elmondott esetet. Gyakorolhatsz tükör előtt is, hogy lásd a testbeszédedet és figyelhesd az arckifejezésedet. Sokan felveszik magukat videóra, majd visszanézik, amely szintén hatékony módszer a gyakorlásra.

Figyelj az időzítésre

Az interjú során korlátozott idő áll rendelkezésre az eset elmesélésére, ezért fontos, hogy figyelj arra, hogy rövid és tömör legyél. Törekedj arra, hogy a történeteid egyenként körülbelül két-három percesek legyenek, és ha szükséges, rövidíts rajtuk.

Ezt ne tedd!

Elkalandozol a témától

Ha túl hosszúra nyújtod a sztorizást, a kérdező elvesztheti az érdeklődését. Ezzel kedvezőtlen benyomást alakíthatsz ki magadról.

Negatív történetet mesélsz el

Ha a történet túlságosan negatív tapasztalatra vegy eredményre vonatkozik, az elbizonytalaníthatja az interjúztatót. Légy pozitív, és ne hagyd, hogy kételkedni kezdjen a problémamegoldó képességedben!

Véletlenszerű, random eseteket említesz

Nem tanácsos olyan eseteket mesélni, amelyek nem kapcsolódnak a munkához. Ne feledd, elsősorban az a cél, hogy rátermettségedet bizonyítsd!

Nem beszélsz a tanulságról, sem a személyes fejlődésedről

A kérdező nem gondolatolvasó. Ne várd tőle, hogy kitalálja, mit szűrtél le az esetből, és miben járult hozzá a dolog a személyes fejlődésedhez. Mondd el neki!

Történetmesélés az állásinterjún

Összefoglaló

Láthatjuk tehát, hogy amennyiben hatékonyan, ügyesen és jól felépítve használjuk a történeteinket az állásinterjún, azzal nem csak a képességinket bizonyítjuk, hanem lenyűgözhetjük a kérdezőt, fenntarthatjuk a figyelmét, emlékezetessé tehetjük magunkat, ráadásként pedig álmaink állását is elnyerhetjük. Érdemes élni ezzel az eszközzel!

KÖNYVAJÁNLÓ (angolul)

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(37)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top