skip to Main Content

Hogyan növelheted az önbizalmadat?

Vajon mi lehet az, amelyre az élet szinte minden területén szükségünk van? Amely segíthet bennünket elérni a célunkat és amelytől jobban érezhetjük magunkat? A válasz erre: az önbizalom.

A magánéletünkben, diákként az iskolában, majd később a munkahelyen vagy döntéshozatali helyzetben – vagyis sokféle, különböző helyzetben. Sajnos azonban az önbizalom nem mindig jön magától értetődő módon, néha meg kell dolgoznunk érte és érdemes fokozatosan építeni.

Hogyan-novelheted-az-onbizalmadat

 

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a hasznos tanácsokat, amelyekkel az önbizalom növekedését elérhetjük. Alkalmazzuk őket bátran!

Tegyél úgy, mintha lenne!

Az önbizalom nem jellemző rád? Nem baj, csak imitáld, mintha lenne! Ha így teszel, és megtanulod ezt a képességet tükrözni, a külvilág magabiztosnak fog tartani. Ennek a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja az, ha a testbeszédet használod fel erre.

Vajon mely testbeszéd-elemek segíthetnek a magabiztosság sugárzásában? Nézzük, melyek ezek:

A fej felemelése, az egyenes hát, a vállak hátrahúzása és a szemkontaktus. Szintén sokat segíthet az, ha mellőzzük a kis tárgyakkal (tollal vagy telefonnal) való babrálást, a körömrágást és az idegességet tükröző fel-alá járkálást. Ezeken túl érdemes egy természetesnek ható, kedves, lágy mosolyt felvennünk az arcunkra, amely szintén magabiztosságot sugároz és bizalmat épít a többi emberben. Ezekkel az apró trükkökkel eléred azt, hogy

Magabiztosnak is érzed magad

Hogyan-novelheted-az-onbizalmadat? Önbizalom

Győzelmi testtartás

Bizonyított tény, hogy a magabiztos (vagy „győzelmi”) testtartás önbizalmat von maga után. Ez azt jelenti, hogy a kezeket magasba emeljük, a győzelmet szimbolizálva. Mihelyst összehúzod a vállad, begörbíted a hátad és a padlót kezded nézni, növekszik a bizonytalanság érzése és csökken a magabiztosság. Fontos események előtt – mint például egy állásinterjú, prezentáció vagy előadás – érdemes az említett, győzelmi testtartást felvenni és legalább 1 percen keresztül megtartani. Ezzel jelentősen növeljük az esélyét annak, hogy éles helyzetben átragad ránk a felvett magatartás.

Gyakorlás napközben

Az említett győzelmi testtartás nagyszerű módja annak, hogy testbeszédünkkel növeljük önbizalmunkat. Vannak azonban ezen kívül további apró, könnyen alkalmazható trükkök, amellyel a hatást fokozhatjuk, és amelyeket napközben is gyakorolhatunk.

Az egyik ilyen eszköz például az, hogy a nap folyamán többször is ellenőrizzük testtartásunkat olyan helyzetekben, amelyek gyakran előfordulnak. Ilyen helyzet lehet például az, ha rápillantunk a telefonunkra, ha vizet iszunk, ha felállunk a székből vagy ha áthaladunk egy ajtón. Ilyenkor tedd fel magadnak a gyors kérdést:

  • Egyenesen tartom a hátam?
  • Felemelt fejjel járok?
  • Kedves arckifejezést öltök magamra?
  • Pozitív a kisugárzásom?

Ha akár egyetlen kérdésre is nemleges a válaszod, pillanatok alatt tudsz rajta módosítani, ezáltal másodpercek alatt képes vagy javítani a helyzeten és növelni az önbizalmadat.Hogyan-novelheted-az-onbizalmadat-Önbizalom

Van azonban még egy trükk, amelyet érdemes használni, ez pedig a következő:

Mit tenne a Szuper Én ebben a helyzetben?

A testbeszéd helyes alkalmazásán kívül azzal is növelhetjük a magabiztosságunkat, ha elképzeljük, hogy a „Szuper Én” (vagyis az az énünk, aki már rendelkezik a vágyott magabiztossággal) hogyan viselkedne. Gondold végig, hogy vajon mit tenne az az önmagad, aki önbizalommal teli, magabiztos és mindig jól dönt. Ez először nehéznek és furcsának tűnhet, de gyakorlással javítható és sokat segíthet az önbizalom növelésében.

A fenti ötletek eleinte furcsának tűnhetnek, hiszen a „hamisság” érzését nyújthatják, de ne ijedj meg a kezdeti belső ellenállástól! Teszteld a módszereket pár hétig! Gondolkodj úgy, mintha egy rendszert vagy egy új eljárást próbálnál ki. Folyamatosan figyeld önmagad, hogy érzel-e változást és hogy a külvilágtól milyen visszajelzéseket kapsz.

Ne feledd, hogy csak szokás kérdése az, hogy milyen viselkedési mintát veszel magadra. A megerősítő jelzésektől elillan majd az ellenérzésed, és másoknak is fel fog tűnni, hogy pozitív változáson mész keresztül, emelt fővel és egyenes háttal jársz, és tudod, hogy mit akarsz. Önbizalmad növekszik, és magabiztosabbá válsz.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.9
(38)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top