skip to Main Content

Az érzelmek titkos nyelve – az arckifejezések

Miért érdemes az arckifejezéssel, mint az érzelmek titkos nyelvéről beszélni? Mit tudhatunk meg az emberekről, ha felismerjük az arc apró rezdüléseit, és jól is értelmezzük őket?

Az érzelmek titkos nyelve - Arckifejezések

A mikro-arckifejezések, vagy apró rezdülések – a továbbiakban csak „arckifejezések” – nagyon rövid, önkéntelen jelek, amelyekből az emberek valódi érzelmeire lehet következtetni. Még akkor is elárulhatnak minket, ha az érzelmeinket palástolni próbáljuk. Ezek a jelek általában a másodperc egyötödénél rövidebb ideig tartanak, ezért jó megfigyelőnek és gyorsnak kell lennünk, ha fel szeretnénk ismerni őket.

Az arckifejezéseket először Paul Ekman amerikai pszichológus tanulmányozta. Az 1950-es években kezdte ennek a területnek a vizsgálatát, és később kidolgozta az „Arckifejezések Kódrendszerét” (angolul: FACS, Facial Action Coding System). Ekman felfedezte, hogy a hét arckifejezés egyetemes a világon, vagyis az emberek különböző kultúrákban ugyanúgy ismerik fel őket. Ezek a következők:

  • boldogság
  • szomorúság
  • harag
  • meglepetés
  • undor
  • félelem
  • megvetés

Miért hasznos, ha felismerjük az arckifejezéseket?

Az élet több területén is hasznos lehet, ha az arckifejezéseket fel tudjuk ismerni: a bűnüldözésben, az üzleti életben, de akár a mindennapokban is. A nyomozók például akkor használják gyakran, ha a gyanúsítottak állításainak igazságtartalmát szeretnék megtudni, de a segítő szakemberek (pl. a terapeuták) is betekintést nyerhetnek az ügyfeleik érzéseibe, ha jól alkalmazzák. Az előadást tartók vagy az értékesítők számára is fontos visszajelzést adhatnak az arckifejezések, ha arra kíváncsiak, hogy a másik ember mennyire elégedett velük vagy a termékükkel. De mindez jól jön az emberi erőforrás területén is, például állásinterjúkon, vagy akár az ügyfélszolgálati munkában vagy tárgyalásokon.

Az érzelmek titkos nyelve - Arckifejezések

Mire érdemes figyelni?

Ahhoz, hogy az arckifejezéseket fel tudjuk ismerni, figyeljük meg a másik ember szemét, ajkát és szemöldökét. A szemekből látható, ha az illető szomorú, boldog vagy meglepett. Az ajakmozgás utalhat arra, ha undorodik valamitől, vagy ha megvetést érez. A szemöldök pedig a haragot, félelmet vagy meglepetést közvetítheti.

 Az arc apró rezdülései nem mindig láthatók. Előfordul, hogy finom vagy alig észrevehető jeleket kell keresnünk, mint például a szem enyhe rángatózása, vagy az arc izmainak megfeszülése. 

Miután észleltük a másik személy arckifejezését, fontos, hogy helyesen is értelmezzük azokat. Odafigyeléssel és gyakorlattal nagy mértékben fejleszthetünk ezen. Megtehetjük például, hogy különböző érzelmeket közvetítő emberek fényképeit tanulmányozzuk, majd mi magunk próbáljuk azonosítani, hogy melyik képen milyen érzelem jelenik meg.

Tévhitek az arckifejezésekkel kapcsolatban

Csak negatívak

Az arckifejezések nem csak negatív érzelmeket jeleznek (pl. hazugságot, undort). A pozitív érzelmeket ugyanúgy közvetíthetik (boldogságot, izgalmat, érdeklődést).

Mindig tudatosak

Ez a másik tévhit, amely nem állja meg a helyét. A valóságban az arckifejezés gyakran tudattalan, ezért nem tudjuk őket irányítani.

Könnyű észrevenni

Mivel nagyon rövidek, és csak a másodperc töredékéig tartanak, nehéz őket észrevenni akkor, ha az ember nem kifejezetten erre koncentrál.

Mindig megbízhatóan jeleznek

Az arckifejezéseket más verbális és nonverbális jelekkel együtt érdemes értelmeznünk, nem figyelhetjük őket azoktól elkülönülve. Ezen kívül figyelembe kell vennünk azt, hogy ezeket a jeleket befolyásolhatják egyéni és kulturális különbségek is.

Gyakorlati példák

Állásinterjú: fontos, hogy az érdeklődés és elkötelezettség jeleit mutassuk, amikor a cég képviselőjével beszélünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy szemkontaktust tartunk, mosolygunk, és egyetértés esetén bólogatunk.

Kommunikáció vagy előadás tartása: ezekben az esetekben azt kell mutatnunk magunkról, hogy magabiztosak és lelkesek vagyunk. Nézzünk a közönség szemébe, és igyekezzünk a hangszínünkkel fenntartani az érdeklődésüket. Fontos, hogy elkerüljük az idegesség vagy bizonytalanság jeleit, ezért ne ráncoljuk a szemöldökünket, és lehetőleg lazítsuk el az arcizmunkat.

Tárgyalás: ebben az esetben a bizalom, az elkötelezettség és a nyitottság jeleit kell fenntartanunk. Ezt szemkontaktussal érhetjük el, valamint azzal, ha nem húzzuk össze a szemünket, és figyelünk arra, hogy az ajkunk ne tükrözze az ellenállás jelét (például ne biggyesszük le az ajkunkat).

Az arckifejezés az emberi viselkedés egyik eleme csupán, amelyet számos tényező befolyásol: egyéni különbségek, társadalmi normák és a kulturális környezetünk. Érdemes figyelni arra, hogy elkerüljük az elhamarkodott ítéletet, helyesen értelmezzük a jeleket, hogy ne vezessenek félreértelmezésekhez.

Könyvajánló:

   J. Navarro: A testbeszéd kézikönyve

A könyv több mint 400 viselkedésmintát elemez, ezek segítségével könnyebben megérthetjük a valódi szándékokat és érzelmeket.

    P. Ekman: Beszédes hazugságok

A könyvből megismerhetjük, hogy az arckifejezés, a testbeszéd és a hang hogyan árulkodik a hazugságról, és hogyan képesek mégis megtéveszteni a profi hazugságvizsgálókat. A példákon túl gyakorlati, jól hasznosítható segítséget kapunk az érzelmek felismeréséhez.

P. Ekman: Leleplezett érzelmek

A könyv feltárja az érzelmek megjelenését az arcon, valamint megtanítja, miként tehetünk különbséget az udvarias mosoly és a valódi között. A könyvben számos önálló gyakorlat és fényképes illusztráció található.

TESZTELD A TUDÁSODAT EZZEL A KVÍZZEL!    KATTINTS IDE!


ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(54)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top