skip to Main Content

Hogyan neveld a gyerekedet, ha extrovertált?

Anna, a 9 éves Liza édesanyja így panaszkodik:

Hogyan-nevelj-extrovertált-gyereket?

Reggel elmentünk Lizával vásárolni a plázába. Nagyon szeret ott lenni, mert ott található a kedvenc fagyizója. Miután hazajöttünk, elővettük a születésnapjára kapott társasjátékot, és sokáig játszottunk. Közben szólt a zene, amelyet ő választott ki. Ebéd előtt még kártyáztunk egy kicsit vele és az öccsével, majd Liza kérte, hogy segíthessen nekem a mosogatásban. Kora délután tollasoztam vele az udvaron, majd videócseteltünk két osztálytársával és az egyik nagypapájával. Kicsit később segítettem neki a házi feladatában, majd ezek után azt javasolta, hogy fürdessük meg a kutyát. Beleegyeztem, mert Morcosra valóban ráfért a mosakodás.

Már éppen azon voltam, hogy szusszanok egyet egy finom kávéval, amikor Liza újra berobbant a konyhába azzal, hogy szeretne átmenni az osztálytársához, aki most kapott egy új tabletet. Mivel még sok dolgom volt, azt javasoltam, hogy hívja fel a nagymamát, hátha ő ráér, és el tudja vinni. A nagymama szerencsére igent mondott. Abban a fél órában, amíg megérkezett, Liza pörgött-forgott a szobájában, hogy a legmegfelelőbb ruhát, harisnyát és cipőt válassza ki, természetesen a hozzáillő hajgumival és táskával. Valahogy úgy éreztem, hogy korra reggel óta egyetlen percet sem pihent.

Mikor végül a nagyival kiléptek az ajtón, holtfáradtan rogytam le a kanapéra. Még arra sem volt erőm, hogy a kávémat magam mellé vegyem. Hátrahajtottam a fejem, és ezt mormoltam magamban: – Nyugi, Anna. Elmentek. Most van pár csendes órád. Dőlj hátra, és pihenj. Csend van és béke. Nem kell csinálnod semmit, csukd be egy kicsit a szemed…

***

Ha introvertált szülőként extrovertált gyereket nevelsz, akkor valószínűleg neked is ismerős a fenti történet. A többi extrovertált gyerekhez hasonlóan Liza is mindig szívesen találkozik másokkal, és örömmel megy programokra. Az extrovertált gyerekek kedvelik,  ha a figyelem középpontjába kerülhetnek, és ehhez még akár többször is átöltöznek, ha úgy tartja kedvük. Szeretjük őket, hiszen a gyerekeink, de való igaz, hogy minden egyes nap nehéz kihívások elé állíthat minket.

Hogyan nevelj tehát extrovertált gyereket, ha te magad introvertált vagy?

Az alábbiakban összefoglalunk pár hasznos tippet, amelyek segíthetnek.

Hogyan-nevelj-extrovertált-gyereket?

Figyeld meg, mi okoz neki örömet!

Extrovertált csemetéd partikra és bulikra vágyik? Azt szeretné, ha mindenki ott lenne a szülinapi zsúrján? Hagyd tervezgetni! Írja össze, kiket hívna meg, és engedd, hogy ötleteljen. Mondja el, hogy hogyan szeretné az ünnepséget megszervezni, milyen tortára vágyna, majd beszéljétek át, hogy a javaslataiból mi megvalósítható, és mi nem. Megkérheted, hogy vonuljon el a szobájába, és egyedül állítsa össze a terveit. Addig neked is nyugalmad van, ő pedig szabadjára engedheti a fantáziáját és kedvére tervezgethet.

Ne hagyd, hogy unatkozzon!

Hogyan-nevelj-extrovertált-gyereket?Egy extrovertált gyerek számára nincs szörnyűbb az unalomnál. Biztosítsd neki az aktív, izgalmas programokat! Ha ilyenek éppen nem akadnak a környéken, biztasd, hogy készítsen egy mini előadást a nappaliban vagy egy táncbemutatót a családnak. Bármilyen ehhez hasonló bemutató megteszi, ha éppen a tánc nem az erőssége.

Ünneplésre fel!

Tedd emlékezetessé a kicsinek tűnő eseményeket is! Vége az iskolának? Elkezdődött az advent? Megkapta élete első laptopját vagy okostelefonját? Beköszöntött a tavasz? Nyert a focicsapata? Először jött haza egyedül az osztálytársától? Legyen kéznél pár gyertya és valami finomság, így minden alkalmat meg lehet ünnepelni. Akármilyen kicsi esemény is legyen az, a gyerekeknek ezzel azt az érzést biztosíthatjuk, hogy valami közös élménynek a részesei, amelyet élveznek és amely róluk szól.

Keress egy extrovertált családtagot!

Nyugodtan kérj időnként segítséget valakitől!  Mi lenne, ha megkérnél egy extrovertált rokont vagy bébiszittert, hogy néha vigyázzon a gyermekedre? Ha például az egyik nagymama vagy egy kedves nagybácsi szintén extrovertált, alig várják majd, hogy együtt töltsenek egy kis aktív időt a kis lurkóval.

Társaság, társaság és társaság

Hogyan-nevelj-extrovertált-gyereket?

Ha még kicsi, gyakran vidd játszótérre, hogy játszhasson a többi gyerekkel. Ha már nagyobb, engedd, hogy átmenjen az osztálytársaihoz vagy a barátaihoz. Ezeken a helyeken nem kell aktívan részt venned az eseményekben, ezzel te sem fáradsz el annyira. Ő pedig boldog lesz, hogy társaságban töltheti az időt.

Legyen valami, amire várhat!

Az extrovertált gyerekeknek gyakran fontos, hogy cselekvés puszta öröme helyett valami jutalom vagy izgalmas esemény várja őket a végén. Szeretik, ha a közeljövőben történni fog valami különleges, amire várhatnak. Lehet ez egy másféle reggeli, egy hétvégi kirándulás, egy film közös megnézése, vagy csak egy családi ping-pong bajnokság.

Időtöltés, csak vele

A fenti példában Lizára nem mondhatjuk, hogy „rossz”. Csupán izgalmas programokra vágyik, és szeretne másokkal találkozni. Ha ez megvalósul, semmi nem akadályozza meg, hogy a legangyalibb extrovertált gyerekünk nekünk legyen. Tölts vele időt minden nap, amely csak róla szól. Válassza meg ő, hogy mit szeretne csinálni, és ügyelj arra, hogy semmi ne vonja el a figyelmedet. Játék vagy filmnézés? Sütés vagy tánc a nappaliban? Társasozás vagy agyagozás? A kutya megfürdetése? Bármelyik, amelyiket ő szívesen csinálná.

Időtöltés, csak magadban

Fél óra egyedül, minden nap. Az introvertált szülőnek ez befektetést jelent abba, hogy jobb anya vagy apa legyen. Ha ez a kis visszavonulás nincs meg, érezni fogod, hogy türelmetlenebbé válsz, esetleg kiabálsz, és nem figyelsz a gyerekedre. Ezzel mindkét fél rosszabbul jár, ezért fontos ezt a titkos eszközt használnod ahhoz, hogy feltöltődj egy kicsit.

Tanítsd meg neki, hogy tartsa tiszteletben más idejét!

Fontos, hogy az extrovertált gyerek is megtanulja tisztelni más idejét és kívánságait. Magyarázd el neki, hogy most egy kis ideig nem tudsz vele foglalkozni, mert dolgoznod kell, vagy mert magadban szeretnél lenni. Érdemes megadni neki az idő hosszúságát, hogy tudja, meddig kell kibírnia (például fél óra, egy óra, vagy akár több).

Keress egy másik introvertált szülőt, vagy csatlakozz egy ilyen csoporthoz!

A hasonló problémákkal küzdő társak erőt adhatnak, és tippekkel segíthetik egymást, hogy egy-egy nehéz helyzetben mit érdemes tenni. Ha közeli jó barát az illető, akár felváltva is vigyázhattok egymás gyerekére, ezért ilyenkor egyikőtök mindig egy kis saját időhöz juthat.

Hogyan-nevelj-extrovertált-gyereket?

Ne hibáztasd, hogy ilyen!

Nem ő választotta meg azt születéskor, hogy extrovertált lesz. El kell fogadnunk, hogy némely gyerek már fiatal korban ezt a típust képviseli, még ha az a saját gyerekünk is. Akkor érzi magát elégedettnek és boldognak, ha izgalmas életet él, amely bővelkedik a másokkal való kapcsolatokban. Mivel az extrovertált gyerekek nem érzik azt, hogy neked időnként szükséged van egy kis félrevonulásra, bátran magyarázd el neki, hogy ez mit jelent. Kérd meg, hogy abban a kis időben ne zavarjon. Másrészt biztasd, hogy bármikor szólhat ő is neked akkor, ha játszani szeretne vagy menni valahova.

Ha szívesen olvasnál a pozitív gyereknevelésről, ebben a könyvben több, mint 300 praktikus tippet találsz    KATTINTS IDE!

Ne legyen bűntudatod!

Nem vagy önző, ha alkalmanként el szeretnél vonulni, hogy magadban lehess. Nem az a jó anya vagy apa, aki a nap huszonnégy órájában a gyerek rendelkezésére áll. A saját időre szükséged van, hiszen így leszel jobb, megértőbb és türelmesebb szülő.

Cynthia Todd, az Understanding the Extroverted Child („Az extrovertált gyermek megismerése” – angol nyelven) című könyv szerzője szerint ne higgyük, hogy az extrovertált gyermek nevelése csak nehézségekkel vagy negatívumokkal  jár. Az ilyen gyerek kalandvágyó, érdeklődő, innovatív, és közkedvelt. Ezek a tulajdonságai pedig izgalommal, aktivitással, és új élményekkel tölthetik meg az otthonunkat, amelynek mi is részesei lehetünk.

***

Mire Lizát este a nagymama hazahozta, Anna kipihente magát, és feltöltődött.  Hogyan-nevelj-extrovertált-gyereket Örült, hogy a lánya újra otthon van, aki fáradtan, de boldogan érkezett meg. – Csodálatos nap volt, anya! – kiáltotta édesanyjának már az ajtóban. Anna elmosolyodott, és meleg szeretettel nézett Lizára. A kislány csillogó szeme minden nehézségért kárpótolta. Arra gondolt, hogy mennyire szereti a lányát, és semmiért nem cserélne más szülővel.  

Még úgy sem, hogy pontosan tudja: egy extrovertált gyerekkel néha nem pihentető az élet.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(52)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top