skip to Main Content

MBTI személyiségtípusok röviden

Az MBTI személyiségtípusokat Isabel Briggs Myers és édesanyja, Katharine Briggs fejlesztette ki, Carl  Gustav Jung elméletei alapján.

Ez alapján dolgozta ki Isabel és Katharine a 16-féle (MBTI) személyiségtípust. Ennek lényege az, hogy négyféle fő kategóriából mindenkit jellemez az alábbi két-két betűhöz tartozó vonás egyike.

Ezek a kategóriák a következőek:

  • Extrovertált (E)  vagy Introvertált (I),
  • Realista (S)  vagy Intuitív  információgyűjtő (N),
  • Logikus (T)  vagy Elvi döntéshozó (F),
  • Tervező (J)  vagy Spontán (P).

A négy kategória alapján mindegyik párból jellemez téged az egyik az alapján, hogy melyik igaz rád jobban. Ez alapján létrejön egy négybetűs végeredmény,  amely nagyban jellemzi a személyiséged legfőbb vonásait.

Kezdjünk máris egy példával!    MBTI-szemelyisegtipusok-roviden

Lehetsz például ISFJ.

Ebben az esetben olyan introvertált vagy, (I) aki realistaként gyűjt és értelmez minden külvilágból érkező információt (S), nagyobb valószínűséggel veszed számításba az elvi hátteret egy döntéshozatalaidban, minthogy empátia nélkül hozz döntést (F), illetve tervezőként valószínűleg jobban preferálod előre kitalálni a teendőidet (vagy pl. megtervezni utazásaidat), mintsem hogy tervek nélkül vágj bele a mindennapjaidba (J).

Lehetsz akár ENTP is.

Ebben az esetben extrovertált vagy (E) , a teljes realizmus és az ’itt és most’ információgyűjtés helyett jobban átlátod az összefüggéseket (N), erősebben látod bizonyos események következményeit, és talán többet gondolkozol világunk, életünk, vagy bármi más jelentőségén, mint egy realista. Hajlamosabb vagy pusztán logika alapján döntést hozni (T), kevésbé figyelembe véve egy adott szituáció elvi hátterét, és jobban kedveled ha a lehetőségeid nyitva maradnak, mint hogy megtervezettek legyenek (P).

Hogyan tudom kideríteni, hogy mi az én MBTI-személyiségtípusom?

Sokféle tesztet találhatsz online (leginkább angolul), amelyeket ha figyelmesen és őszintén kitöltesz, olyan eredményt kapsz, ami a legnagyobb valószínűséggel megfelel a te jellemvonásaidnak. Mindenképpen több teszt kitöltését javasoljuk, ugyanis nem mindegyik ugyanazzal a módszerrel közelíti meg és állapítja meg a típusokat.

Ha szeretnél biztosra menni és minél jobban megismerni saját magadat, azt javasoljuk, hogy minél több teszt kitöltése után állapítsd meg a saját betűkombinációdat. Amennyiben tudunk segíteni a tesztek megkeresésével, esetleg linkek küldésével, írj nekünk egy email-t (info@intreniq.hu) vagy üzenj a Facebook oldalunkon. Magyar nyelvű tesztet is tudunk ajánlani, de a tesztek többsége angolul érhető el, ezért feltétlenül jelezd, hogy melyik nyelven szeretnéd kitölteni!

*MBTI = Myers-Brigg Type Indicator

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(58)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top