skip to Main Content

10 Ideális foglalkozás extrovertáltaknak

Éva 2 éve dolgozik területi képviselőként egy vitaminkészítményeket forgalmazó vállalatnál.

10-idealis-foglalkozas-extrovertaltaknak

Munkája abból áll, hogy a körzetéhez tartozó gyógyszertárakat látogatja, és táplálékkiegészítőket próbál eladni nekik. A patikák sajnos nem mindig látják szívesen Évát, akinek emiatt tízszer annyi gyógyszertárat kell felhívnia telefonon annál, mint ahány helyen végül fogadni tudják. Azok a patikavezetők, akikkel találkozik, kedvesen fogadják, de még így sem lehet biztos benne, hogy vásárolni fognak a termékből. Bár az eladási eredményei jók, Éva nehezen viseli azt, hogy rendszeresen ellenállásba és visszautasításba ütközik. Éva jól kommunikál, szakmailag felkészült, megértő az ügyfelekkel, és még termékmintával is kedveskedik nekik.

 Nem csak az alapján érdemes munkát vagy munkahelyet választanunk, hogy milyen a képzettségünk vagy tapasztalatunk, hanem mérlegelni kell azt is, hogy az adott pozíció mennyire illik a személyiségünkhöz. 

Mi lehet az oka annak, hogy mégsem érzi magát jól a munkájában? 

A válasz az, hogy azért, mert ez a foglalkozás nem illik a személyiségéhez.

A személyiségtípusunkhoz illő jó választás hosszú távon meghatározhatja a megelégedettségünket, magabiztosságunkat és sikerünket. Nagy különbség lehet abban, hogy ugyanabban a munkakörben mennyire érzi jól magát egy introvertált és egy extrovertált ember. Bizonyos foglalkozások az egyik csoporthoz jobban illenek, mint a másikhoz, ezért fontos tudni azt is, hogy melyik személyiségtípusba tartozunk. (Ha nem ismered a saját személyiségtípusodat, ezzel a teszttel kiderítheted).

Aki extrovertált, az általában kedveli az embereket, és élvezi, ha társaságban lehet. Szereti a csapatmunkát, szeret emberekkel foglalkozni, és nem bánja, ha akár nagy tömeg előtt kell beszélnie. Szívesen mondja el a véleményét, és nem retten meg a szakmai vitától vagy visszautasítástól.

Melyek azok a foglalkozások tehát, amelyek ideálisak lehetnek az extrovertáltaknak?

10-idealis-foglalkozas-extrovertaltaknakJogász –ügyvéd, ügyész

A jogászok cégek és magánemberek jogi ügyeit intézik. Jól kell tudniuk érvelni, és ügyfeleiket még lehetetlennek tűnő helyzetben is védeniük kell. Bírósági tárgyaláson előfordul, hogy nagy közönség előtt kell beszélniük. Gyorsan és ügyesen kell megválaszolniuk a másik fél vagy a bíró által feltett keresztkérdéseket, amelyek azonnali reakciót és gyors gondolkodást igényelnek.

Projektvezető

Aki egy egész projektet felügyel, annak sok különféle emberrel és munkatárssal kell kapcsolatot tartania. Ügyfelekkel, beszállítókkal, technikai személyzettel és vezetőkkel kell együtt dolgoznia, gyakran egyidejűleg. Ha szeretsz gyors döntéseket hozni és sok részfolyamatot kézben tartani, ez a foglalkozás jó választás lehet!

Értékesítő, Sales munkatárs

Sokaknak ez a foglalkozás ugrik be először, amikor a „tipikusan” extrovertáltaknak való munkakörökről van szó.  Aki értékesít (elad), az sok emberrel kerül kapcsolatba, sokat beszél és időnként rábeszél. Van ugyan némi adminisztrációs háttérmunkája, de az ideje legnagyobb részében az ügyfeleket látogatja, és a termékeit mutatja be.

Befektetési tanácsadó, pénzügyi tanácsadó

Hasonlóan az értékesítőhöz, ő is gyakran látogatja az ügyfeleit. Megbeszéléseket vezet, és megoldásokat próbál találni partnerei problémáira. Előfordulhat, hogy az ügyfelek nem értik az adott pénzügyi vagy befektetési konstrukciót, ilyenkor a tanácsadónak értenie kell ahhoz, hogy jól elmagyarázza az eladásra kínált csomag előnyeit, és az ügyfelet a vásárlás irányába mozdítsa.

Éttermi dolgozó10-idealis-foglalkozas-extrovertaltaknak

Aki étteremben dolgozik, az nemigen számíthat arra, hogy egyedül, elvonulva végezheti a munkáját. Ők azok, akik megszokták, hogy örökösen sokan vannak körülöttük: a munkatársai (szakácsok, pincérek, étteremvezető, stb.), valamint a szüntelenül változó vendégkör. Az éttermi dolgozónak higgadtan kell kezelnie olyan nehéz helyzeteket is, amikor például a vendégek nem elégedettek a felszolgált étellel.

Ápoló

Az ápolóknak jó kommunikációs készségre és türelemre van szükségük, hiszen munkájukban betegekkel foglalkoznak. Ha a betegek tartanak egy vizsgálattól vagy szeretnének a beavatkozásról többet megtudni, az ápolónak kell őket megnyugtatnia és a kezelés menetét elmagyaráznia. Ezen kívül együtt kell dolgoznia orvosokkal és magasabb szintű vezetőkkel is.

Rendezvényszervező

A rendezvényszervező munkáját is az jellemzi, hogy sokféle emberrel és szervezettel kerül kapcsolatba. A rendezvény sikere szempontjából a lehető legjobb döntéseket kell meghoznia, gyakran idő nyomása alatt. Tárgyalnia kell helyszínekkel, beszállítókkal, ügyfelekkel, előadóművészekkel, hatóságokkal, és akár zenészekkel is. Piacismeretre, kapcsolatokra, vezetői készségekre és gyors döntésekre van szüksége ahhoz, hogy a munkáját sikeresen el tudja végezni.

10-idealis-foglalkozas-extrovertaltaknakSzínész / Előadóművész

Ki más is lehetne jobban a figyelem középpontjában, mint a színész, énekes vagy előadóművész? Az az extrovertált személyiség, aki élvezi a rá irányuló figyelmet, vágyódik a siker és a taps után, annak ideális lehet ez a szakma. Amíg ő szerepel, addig a közönség csendben figyel, és minden szem rá szegeződik.

Tévés vagy rádiós műsorvezető

Élő show-műsor vezetése esetén nincs lehetőség arra, hogy a figyelem elkalandozzon: a műsorvezetőnek fenn kell tartania az adás folyamatosságát, baki nélkül kell beszélnie, és azonnal reagálnia kell a váratlan eseményekre. Eközben tartania kell a kapcsolatot a kollegáival a fülhallgatóján keresztül, ráadásul az időt is figyelnie kell. Ha igazi kihívásra vágysz, és rendelkezel ezekkel a képességekkel, ez a foglalkozás neked való lehet!

Gyógytornász10-idealis-foglalkozas-extrovertaltaknak

Hasonlóan az ápolókhoz, nekik is jó kapcsolatot kell kialakítaniuk a betegekkel, azok hozzátartozóival és az orvosokkal.  Súlyosabb betegek és magányos páciensek esetében előfordulhat az is, hogy a szokásos napi munkájuk mellett lelki támogatást is kell nyújtaniuk, ezért ez a hivatás sokféle készséget és komoly felelősségtudatot tételez fel.

Érdemes a személyiségünket, szokásainkat és preferenciáinkat figyelembe venni, és ennek megfelelően a hozzánk legjobban illő munkaterületet megtalálni. Ez a kulcsa annak, hogy hosszútávon is motiváltak, elkötelezettek és sikeresek legyünk!

Éva kitöltötte a személyiségtesztet, amelyből kiderült, hogy az introvertált csoportba tartozik. Rövid ideig tartó keresés után sikerült olyan foglalkozást találnia, amelyben nem kell üzleteket felkeresnie, és nem kell termékeket eladnia. Jelenleg grafikai tervezőként dolgozik egy kis cégnél. Mivel a személyiségéhez illő munkát választott, immár boldog és kiegyensúlyozott.

Alex története hasonlít Éváéhoz. Olvasd el ezt is!

ELOLVASOM  ALEX  TÖRTÉNETÉT!

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(18)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top