skip to Main Content

Hatásos kezdet – Mivel indítsd az előadásodat?

A hatásos kezdet, az előadás bevezetője legalább annyira fontos a siker szempontjából, mint maga a fő mondanivaló, vagy mint a befejezés.

Hatasos-kezdet-mivel-inditsd-az-eloadasodat

A bevezető mondatoknak az a célja, hogy felkeltsük a hallgatók kíváncsiságát és ráirányítsuk a figyelmüket a témára. Ha jól megválasztjuk azt, hogy mivel indítsuk a beszédünket, az már fél siker lehet ahhoz, hogy a közönség érdeklődjön és később is emlékezzen ránk. Hiszen mi egyéb célunk is lehetne, mint ez?

De vajon milyen lehet egy hatásos kezdet, vagyis mivel érdemes indítani egy prezentációt? Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 egyszerűen alkalmazható, mégis nagyszerű ötletet.

Idézet

Az egyik legegyszerűbb kezdés. Olyan idézetet érdemes választani, amely szorosan kapcsolódik az előadásunk témájához. A közönséget mindig megragadják a képek, ezért ha lehet, ha az idézett személy fényképét is vetítsük ki a szöveg mellé. Idézetekből itt és itt válogathatunk.

Történet

Reméljük, hogy neked is meséltek a szüleid gyerekkorodban, ezért tudod, hogy történeteket mindenki szeret hallgatni. Még a felnőttek is. A történetmesélés az egyik leghatékonyabb módszerekhez tartozik, és arra szolgál, hogy egy hullámhosszra kerüljünk a közönségünkkel. Rögtön az előadásod elején mondj el egy rövid történetet, amely kapcsolódik a mondanivalódhoz. Lehet vicces, csattanós vagy tanulságos is.  A hallgatók azonnal fel fognak figyelni rád és kíváncsiak lesznek a történet végére.

Önmagunk bemutatásaHatasos-kezdet-mivel-inditsd-az-eloadasodat

Ez kissé hasonlít a történet-meséléshez, de most magunkról beszélünk pár mondatban. Ez a típusú bevezető némileg személyesebb, mint egy más emberről elmondott történet. Elmondhatjuk, hogy mi magunk hogyan kapcsolódunk ahhoz, amiről az előadásban beszélünk, vagy hogyan jutottunk el odáig, hogy a téma szakértőjévé váltunk. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, lehetünk személyesebbek, és kiragadhatunk pár idevágó mozzanatot az életünkből. Ha tanulsággal zárjuk, még nagyobb hatást érhetünk el.

Videó

A történethez hasonlóan egy hatásos videó vagy kisfilm is figyelemfelkeltő lehet. Arra kell vigyázni, hogy a videó ne legyen túl hosszú, hiszen nem veheti el a főszerepet magáról az előadásról. Itt is érvényes az a tanács, hogy legyen vicces, meghökkentő vagy érzelmileg megkapó.

Kérdés

Mi lenne, ha rögtön egy kérdéssel kezdenéd az előadásodat? Ezzel el tudod érni azt, hogy a néző bekapcsolódjon a témába, és gondolkodni kezdjen a lehetséges válaszon. Ilyen módon irányíthatod egy kicsit a gondolatait a neked tetsző irányba. Természetesen a kérdésre nem vársz választ, a következő pillanatban te magad fogod azt megválaszolni. Hatásos kezdet lehet, ha a kérdés után egy-két másodpercnyi szünetet tartasz. A hirtelen beállt csendre mindenki fel fog figyelni!

Statisztika

Bár a statisztikai adatokat unalmasnak szoktuk tartani, mégis, ha az előadás elején bevetünk egy olyan adatot, amely sokkoló vagy meglepő, annak kétséget kizáróan figyelem-felkeltő hatása van. Természetesen fontos, hogy az adat kapcsolódjon a mondandónkhoz, és vezesse be a későbbi témát. Ne felejtsünk el az említésre kerülő statisztikai adatnak több forrásban is utánanézni, hogy biztosan helyes legyen!

Hatasos-kezdet-mivel-inditsd-az-eloadasodatA jövő vagy a lehetséges megoldás felvázolása

Kezdheted úgy is, hogy felvillantod a témához kapcsolódó lehetséges megoldásokat vagy következményeket „mi lenne, ha…?” kezdetű mondat alkalmazásával. Így a hallgatóink önkéntelenül is elképzelik, hogy mi történne, ha megfogadnák tanácsaidat vagy bekövetkezne az, amelyről az előadásban beszélni fogunk.  Ez a taktika is azt szolgálja, hogy azonnal bevonjuk őket és segítsünk nekik ráhangolódni a mondanivalónkra.

Vicc

Sok előadó viccmeséléssel kezdi a prezentációját. Ez a taktika jól alkalmazható akkor, ha azonnal kellemes hangulatba szeretnénk hozni a közönséget. Fontos, hogy a vicc rövid legyen, és valamiképpen kapcsolódjon a prezentáció tartalmához. Nem érdemes viszont viccel indítani akkor, ha egyáltalán nem ismerjük a közönség összetételét, és nem tudjuk, mit várnak el az előadástól. Vigyázni kell arra is, hogy ismeretlen hallgatóság esetén szinte lehetetlen azt kiszámítani, hogy humorunkkal nem bántjuk-e meg valaki érzelmeit. Ha túl sok viccet és humort alkalmazunk, az már akár komolytalanságot is sugallhat, ezért mindenképpen kerülni kell.

Hogy miért ne zsúfoljuk tele az előadásunkat viccekkel, arról bővebben itt írtunk:

ELOLVASOM!

 

Az előadás témájának összefoglalása

Egyszerű, de hatásos kezdet ez a módszer is. Kezdjük azzal az előadásunkat, hogy összefoglaljuk a lényeget. Így a közönség azonnal tisztában lesz azzal, hogy miről fog hallani, ezért a figyelme kevésbé fog elkalandozni.

Hatasos-kezdet-mivel-inditsd-az-eloadasodat

Mi történt a mai nap?

Léteznek olyan weboldalak, ahol böngészni lehet a mai napon történt nevezetes történelmi események között. Általában elég bőséges a lista, ezért nem nehéz választani. Ha ezt választjuk kezdésnek, mindenképpen fel tudjuk kelteni a közönség figyelmét. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a kiválasztott eseményt az előadásunk témájához tudjuk kötni. Hasonló magyar oldal itt, angol nyelvű pedig itt található.

Ha a fenti tippeket kipróbálod, biztos lehetsz benne, hogy a közönséget már az előadásod elején elragadod, és kíváncsian várja majd a prezentációdat. Az ugyanis minden előadó számára nagyon fontos szempont, hogy magabiztosan tudjon beszélni és minél hamarabb kapcsolatot tudjon teremteni velük. Ehhez pedig egy hatásos kezdet mindenképpen hozzásegít.  

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(33)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top