skip to Main Content

10 ideális foglalkozás introvertáltaknak

Alex munkahelyet szeretne váltani.

Mivel bizonytalan és nincs tisztában a lehetőségekkel, felkeresi egy megbízható ismerősét, akitől tanácsot kér. A barát ismeri Alex mindig udvarias és kedves stílusát, ezért azt tanácsolja neki, hogy keressen területi képviselői, értékesítői vagy ehhez hasonló lehetőségeket, hiszen jó kommunikációs készségével könnyedén meg tudná győzni a leendő vevőket.

10-idealis-foglalkozas-introveraltaknak

Alex elgondolkozik ezen, azonban tudja azt is, hogy számára nem okozna örömet egész nap emberek között mozogni, tárgyalásról-tárgyalásra járni és  bizalmatlan ügyfeleket rábeszélni arra, hogy az általa képviselt terméket vegyék.

Pár nappal később konzultációt kér egy coach-tól is, aki fejlett ítélőképességével segít Alexnak felismerni azt, hogy az ő személyiségéhez inkább egy olyan munkakör illene, amelyben lehetősége van elmélyülni, elemezni, elvonulni és távmunkában dolgozni. Mivel a barátainak évek óta ő csinálja a videók és kisfilmek vágását, elhatározza, hogy ebbe az irányba halad tovább és ehhez kapcsolódó álláslehetőséget keres, hiszen ez az, amely a leginkább megfelel a személyiségének.

Miért lesz Alex boldogabb és sikeresebb egy videóvágó munkakörben, mint egy értékesítői állásban, ahol egész nap ügyfeleket kellene látogatnia?

A válasz: azért, mert Alex introvertált.

  • Mi az a 8-10 foglalkozás introvertáltaknak, amelyet szívesen végeznek?
  • Milyen foglalkozást válasszon az, aki kerülné a gyakori társasági programokat és inkább egyedül, vagy kevés munkatárs körében dolgozna?
  • Akit a távmunka nem lehangol, hanem ellenkezőleg: feltölt és motivál?

A személyiségünk nagy mértékben befolyásolja azt, hogy hogyan érezzük magunkat a munkánkban és mennyire tudunk sikeresek lenni, ezért érdemes olyan terület felé venni az irányt, ahol az erősségeinket kibontakoztathatjuk és ahol a leghatékonyabban tudunk alkotni.

10 ideális foglalkozás introvertáltaknak – melyek ezek?

Író, Blogger

Egy írónak vagy bloggernek arra van szüksége, hogy órákon át háborítatlanul tudjon dolgozni és ne zavarják meg  a koncentrációban. Egy jól megírt cikkhez, regényhez, marketing kampányhoz vagy tudósításhoz az a legideálisabb, ha a szerzője egyedül van, nyugodt körülmények között. Így lehetőség van kutatást végeznie az adott témában és alaposan utánajárnia a kérdésnek, amelyről ír.

Grafikai tervező (graphic designer)

Használnád a kreativitásodat? Szeretsz grafikai programokkal dolgozni? A grafikai tervezőt körülveheti egy kisebb csapat, de általában a többiek is ebben a munkakörben dolgoznak, és ugyanúgy igénylik a koncentrált tervezést. A grafikai tervező ezen kívül kiváló példája az otthon végezhető munkák egyikének, amely az introvertált személyiségeknek nagyon kedvező.

Kertész, Kerttervező

Itt bizony nincs szükség arra, hogy „small talk”-ot (rövid, felületes, udvariassági beszélgetést) folytassunk a munkahelyünkre érkezve. Egy kertészt a növények, a kertek, a fák, a parkok és az arborétumok fogadják, és sosem várják el a társalgást. Ha ezeken felül valakinek szempont a szabad levegőn végzett munka is, akkor ebben a pozícióban igazán megtalálhatja a számítását.

Lakberendező, Belső tervező

Hasonlóan a grafikai tervezőhöz, a belső tervező és lakberendező is inkább a tervezői programok, valamint a tárgyak, bútorok társaságában sürgölődik. Ha túl sok az ügyfelekkel eltöltött idő, bármikor visszatérhet a tervezőasztalához és folytathatja a számára feltöltődést nyújtó, kreatív tevékenységet. Mindig akad olyan szekrény, tapéta, szőnyeg vagy falikar, amelynek utána kell nézni, meg kell rendelni vagy ki kell próbálni.

Kutató, Tudós

Kutatást folytatni egy csendes, békés laboratóriumban, ahol legfeljebb pár másik, hozzánk hasonló munkatárs tartózkodik? Nagyon vonzó munkakör! Ilyen helyen nem csak lehet, de kötelező is elmélyült kutatást folytani és elemezni, értékelni vagy tesztelni.

Állatgondozó, Kutyasétáltató

Foglalkozz állatokkal, így mindig a legjobb társaságban leszel! Ők mindig szívesen látnak, bármikor meghallgatnak és értékelik a gondoskodást. Nem neheztelnek, ha nem beszélsz hozzájuk, de mindig ott vannak, ha szükséged van rájuk.

Képzőművész, Festő, Fotós, Fordító10-idealis-foglalkozas-introvertaltaknak

Mindegyik tevékenység független munkát jelent.  Egy saját műhelybe visszavonulni és az alkotáson dolgozni: sokak számára álommunka.

Film- és videóvágó

Annak ellenére, hogy egy szűk munkatársi körrel dolgoznia kell, a film- és videóvágó az idejének nagy részében a szoftvert használja a munkája során annak érdekében, hogy a film tökéletesen elkészüljön.

Szabadúszó

Függetlenség, rugalmas időbeosztás, otthoni munkavégzés, kreativitás. Kell ennél kedvezőbb lehetőség annak, aki nem szeretne egy pezsgő irodában tárgyalások sokaságára járni?

Üzemi karbantartó

Ha úgy érzed, hogy az ipari gépek és berendezések javítása, karbantartása és működési hibáinak feltérképezése jobban vonz, mint az emberekkel való szoros kapcsolattartás, akkor érdemes ilyen munkában gondolkodnod. Feladatod lesz a műszaki leírások figyelmes tanulmányozása és annak kiderítése, hogy mi az oka egy-egy gép vagy berendezés meghibásodásának.

Alex tisztában van azzal, hogy a videóvágó foglalkozás introvertáltaknak ideális, ezért boldogan belevág új munkakörébe. Azóta sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és vidámabb.

Érdemes a személyiségünket, szokásainkat és preferenciáinkat figyelembe venni, és ennek megfelelően a hozzánk legjobban illő munkaterületet megtalálni. Ez a kulcsa annak, hogy hosszútávon is motiváltak, elkötelezettek és sikeresek legyünk!

Érdekel, hogy milyen foglalkozások valók az extrovertáltaknak? Olvasd el itt:

ELOLVASOM!

 

Ezt olvastad már?

Miben hasonlít a nyilvános beszéd és az állásinterjú?

Introvertált vagy és állásinterjúra mész? Nézd meg tippjeinket itt!

Így érvelj, ha introvertált vagy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top