skip to Main Content

A jótól a nagyszerűig – Módszerek a boldogságért a pozitív pszichológia erejével

K

i ne szeretne boldogabban élni? De vajon készen állunk olyan szokások kialakítására, amelyekkel ezt a célt elérhetjük?

Pozitiv pszichológia - A jótól a nagyszerűig

Ismerd meg, hogyan segíthet a pozitív pszichológia az életminőség javításában.

Izabella esete

Izabella 32 éves, marketingesként dolgozik egy vállalatnál. Nemrégiben fedezte fel a pozitív pszichológiát, és elhatározta, hogy megpróbálja hasznosítani a saját életében. Mindenki máshoz hasonlóan ő is a boldogságot keresi, ezért úgy döntött, a pozitív pszichológia alapelveit beépíti a mindennapi életébe. Hálanaplót kezdett vezetni, amelyben minden este feljegyzi az apró örömöket, amelyek aznap érik. Korábban passzívan várta, hogy történjen vele valami, de most már aktívan keresi az új kihívásokat. Pár hét után észrevette, hogy a pozitív hozzáállásának nem csak az lett az eredménye, hogy jobban érzi magát, hanem a munkahelyén is jobb eredményeket ér el, amelynek hatására előléptetést kapott.

Lucas esete

Lucas 40 éves, építésvezetőként dolgozik. Munkatársai gyakran mondják neki, hogy túlságosan negatív. Gyakran azon kapja magát, hogy a múlt kudarcain elmélkedik, és minden helyzetben a problémákat látja. Ez a pesszimista szemlélet odáig vezetett, hogy az emberi kapcsolatai tönkrementek, és úgy érzi, már képtelen ismeretségeket kötni. Negatív hozzáállása azt eredményezte, hogy kimaradt a fizetésemelésből, és amikor előléptetésről volt szó, egy másik munkatársa kapta meg a lehetőséget. Szerencsére Lucas felismerte, hogy változtatnia kell, és mivel hallott már a pozitív pszichológiáról, azon töpreng, vajon az segíthet-e neki abban, hogy kitörjön ebből a lehangoló körforgásból.

Pozitiv pszichológia - A jótól a nagyszerűig

Pozitív pszichológia – mi az?

Mennyit tudsz a pozitív pszichológiáról? Töltsd ki a tesztet ITT!

A pozitív pszichológia azt jelenti, hogy a jólétre való törekvés áll a középpontban. Nem a lelki problémáknak járunk utána, hanem arra törekszünk, hogy jól érezzük magunkat. Ez a cikk rávilágít arra, milyen gyakorlati eszközökkel közelítsük meg a boldogságot. Vágjunk bele együtt ebbe az izgalmas kalandba!

Miért pozitív?

A pozitív pszichológia a boldogság, az elégedett élet tudománya. Amikor erről beszélünk, akkor az emberi élet pozitív elemeire összpontosítunk, és arra, hogy ezek hogyan járulnak hozzá a boldogsághoz.

REZILIENCIA:
Az eredeti, jó állapot visszanyerésének képességét jelenti egy-egy nehéz élethelyzet után.

A pozitív pszichológia Martin Seligman amerikai pszichológus nevéhez köthető, aki a mentális betegségek kutatása helyett az életet teljessé tevő pozitív tényezők erősítését tartotta fontosnak. Kutatásai forradalmasították a boldogság megközelítését, és ma már jóval többet tudunk a hosszútávú jóllét és a reziliencia titkairól.

A boldogság alapállapota

A boldogság alapállapota (a „boldogsági alapérték”) azt jelenti, hogy minden ember rendelkezik egy boldogsági alapszinttel, amelyhez időnként visszatér, életkörülményeitől függetlenül. Képzeljük el például azt a lottónyertest, aki váratlanul sok pénzt nyer, amely ideig-óráig boldoggá teszi, ámde egy idő múlva végül visszatér szokásos boldogságszintjére, amikor a pénz elfogy. Bár ez a jelenség létezik, mégsem mondhatjuk, hogy a boldogságunk mindig ugyanolyan szinten marad. Mindenki tapasztalta már, hogy az általános jóllétünket sokféle tényező befolyásolja: az örökölt tulajdonságaink, az élettapasztalatunk, vagy a napi szokásaink.

A pozitív pszichológia számos gyakorlati eszközt ad a kezünkbe. Ilyen lehet például:

Hálanapló vezetése

Vezessük egy füzetbe azokat a dolgokat, amelyekért hálásak lehetünk! Lehet ez bármilyen kis dolog is (egy finom ebéd, vigyázás a szomszéd kutyájára, egy jó könyv, stb.).

Másokkal szembeni jócselekedetek, kedvesség

Ezek lehetnek apró gesztusok, például ha segítünk a munkatársunknak, ha megdicsérünk valakit, vagy csak egyszerűen ha kinyitjuk az ajtót valakinek. Ezzel nem csupán a kapcsolatainkat javítjuk, hanem  saját boldogságérzetünket is erősítjük.

Tudatos jelenlét (mindfulness)

A mindfulness-gyakorlatok segítenek nekünk, hogy teljes mértékben jelen legyünk a pillanatban, tudatosítsuk az érzéseinket, valamint elfogadjuk őket. A jelenben élve csökkenthetjük a stresszt, és jobban tudunk koncentrálni. Számos applikáció elérhető mindfulness témában, akár ingyenesen is.

Flow-t okozó tevékenységek

A flow azt jelenti, hogy egy bizonyos tevékenységben annyira elmerülünk, hogy észre sem vesszük az idő múlását. Akkor vagyunk flow állapotban, ha a tevékenység sem túl könnyű, sem túl nehéz, és örömmel végezzük. Lehet ez festés, zenélés, kertészkedés, legozás, sport, főzés, de bármi egyéb is.

Séta – egy kicsit máshogy

Séta közben próbáljunk meg tudatosan figyelni a környezetre, és tapasztaljuk meg a természetet. Az arcunkat érő napfény, a susogó levelek, a hulló hópelyhek, a szél zenéje – ezeket talán észre sem vesszük, ha rohanunk valahová. Ezzel a módszerrel nem csak a környezetet figyelhetjük meg, hanem segít abban is, hogy kapcsolódjunk a jelen pillanathoz (mindfulness), és értékeljük, ami körülvesz minket.

Pozitiv pszichológia - A jótól a nagyszerűig

Ha beépítjük ezeket a gyakorlatokat a mindennapi életünkbe, akkor azok képesek növelni a boldogságunkat és az elégedettségünket, hozzásegítve minket egy tartalmasabb és teljesebb élethez. Ne feledjük, hogy már a kis lépések és aprónak tűnő is megváltoztathatják az életminőségünket.

POZITÍV VAGY? TESZTELD MAGAD EZZEL A KVÍZZEL!    KATTINTS IDE!

 

Összegzés

Izabella és Lucas története rávilágít arra, hogy gondolkodásmódunknak mekkora ereje van. Izabella tudatosan meglátja a jót, a kedvezőt, a fejlődést tűzte ki célul, és ez örömteli változásokhoz vezetett az életében. Lucas esetében azt láthatjuk, hogy pesszimista hozzáállása akadályozza őt mind a magánéletében, mind pedig a szakmai karrierjében.

A pozitív pszichológia megmutatja nekünk, hogy a boldogság vagy boldogtalanság nem állandó, örökkön ugyanolyan szinten megrekedő állapot.

Fogjuk fel úgy, mintha annak a módja lenne, ahogyan az örömöt és az élet kihívásait befogadjuk. Időnként előfordulnak nehezebb időszakok, ám ha beépítjük a gyakorlati stratégiákat az életünkbe, céltudatosabbak, rugalmasabbak és elégedettebbek leszünk. Vegyünk példát Izabelláról! Zárjuk le hálával a napot, és aktívan keressük az önfejlesztés lehetőségeit.

KÖNYVAJÁNLÓ

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.9
(45)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top