skip to Main Content

Introvertáltként az állásinterjún

Introvertáltként az állásinterjún helytállni nem mindig könnyű, hiszen ilyen helyzetben olyan kihívásokkal találkozhatunk, amely kimozdít minket a komfort zónánkból. Ide tartozik például  a rövid,  udvariassági csevegés („small talk”),  a kérdések hosszú sora, a ránk irányuló koncentrált figyelem és a készségek önmarketingje, amellyel nekünk kell meggyőzni a másik felet.

Introvertaltkent-az-allasinterjun

Ha introvertált vagy, valószínűleg te sem kedveled ezeket a helyzeteket, de az életünkben előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor ezeket nem tudjuk elkerülni. Ezért különösen fontos az, hogy alaposan felkészüljünk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. Nem kell azonban aggódnod, ha tisztában vagy pár fontos dologgal.

Első és legfontosabb tanácsunk az, hogy:

 

Ismerd a saját önéletrajzodat!

Emlékezz a benne leírt részletekre (az egyes pozíciókban eltöltött évek számára, a feladatkörökre, dátumokra..stb), és az interjún ne jöjj zavarba, ha ezekre rákérdeznek. Ha összezavarodsz vagy hosszan gondolkodsz a részleteken, fennáll a veszélye annak, hogy a kérdező azt feltételezi rólad, hogy nem mondasz igazat vagy rejtegetsz valamit.

 

Az önéletrajzodban felsorolt személyiségjegyekre és készségekre mindig tudj konkrét példát mondani!

 

Introvertaltkent-az-allasinterjun

Ha leírtad például azt, hogy ’kiváló csapatjátékos’ vagy, akkor legyen a fejedben egy megtörtént példa, amely bizonyítja, hogy valóban igaz rád ez a tulajdonság.

Ha azt emelted ki, hogy „jó kommunikációs készséggel” rendelkezel, akkor szintén tudj példát mondani arra, hogy jól kommunikálsz, említs például egy megtörtént esetet, amelyből ez kiderül. Interjúztatóként számtalanszor találkoztam olyan esettel, amikor a jelölt az önéletrajzában felsorolt több ilyen pozitív tulajdonságot, de a rákérdezés során kiderült, hogy egyikre sem tud példát mondani. Ne kövesd el ezt a hibát, őrizd meg a hitelességedet!

 

Erősségek, gyengeségek

Annak ellenére, hogy a legújabb tendenciák szerint a gyengeségek és erősségek firtatása már nem helyes, fel kell készülnöd erre a kérdésre is, hiszen előfordulhat, hogy rutintalanabb interjúztatóval találod szemben magad. Az erősség lehet bármi, amely egy kiemelkedő készséget takar, de az igazi csapda a gyengeség említésében bújik meg. Ennek megválaszolására számtalan tanács olvasható az interneten, de számunkra most egy dolog fontos: semmi esetre sem szabad azt válaszolnunk, hogy a gyengeségünk az introvertált személyiségünkben rejlik.

 

 Az introverzió távolról sem gyengeség, nem is hátrány, hanem egy „normális” állapot, amely számos értékes emberre igaz. Nagy hiba lenne az interjún arról beszélni, hogy szeretnél extrovertáltabb lenni. 

 

Különleges képesség, amely megkülönböztet a többiektől

Gondolkodj el előre azon, hogy milyen különleges képességgel vagy tapasztalattal rendelkezel! Ha nem vagy ebben biztos, érdemes egy barátot, ismerőst vagy kollegát megkérdezni.

 

 

  • Milyen készség az, amely kiemel a többiek közül?
  • Miben vagy különösen erős?
  • Történt-e olyan eset a munkahelyeden vagy a magánéletben, amikor ennek a készségednek köszönhetően elértél valamit?
  • Jól tudsz például nehéz emberekkel tárgyalni?
  • Innovatív és megoldás-orientált vagy?
  • Gyorsan számolsz és mesterfokon ismered az Excelt?

Introvertáltként nem könnyű ezeket a tulajdonságainkat „reklámoznunk”, de érdemes gyakorolni és előre átgondolni, hogy minderről könnyen beszélhessünk az állásinterjún.

Ne feledd, hogy most neked kell a másik felet meggyőznöd arról, hogy alkalmas vagy!

 

Hatásos kezdés és befejezés

Az első benyomás az állásinterjún is sokat számít. Koncentrálj arra, hogy mosolyogva és lelkesen üdvözöld a másik felet annak érdekében, hogy szimpátiát kelts. Ezzel elérheted azt, hogy a beszélgetés pozitívan kezdődjön és kialakuljon a bizalom. Az interjú végén a búcsúzás szintén fontos, hiszen miután távoztál, az interjúztató összegzi magában a rólad alkotott benyomását. Mosolyogj, majd határozottan (de nem túl erősen) fogj kezet, és említs valami hasonlót: „Örültem, hogy megismertem, és köszönöm a lehetőséget!”.

 

Introvertaltkent-az-allasinterjun Small talk

Készülj fel a „Small talk”-ra, tehát a rövid, udvarias, pár mondatos csevegésre! Kevés kivételtől eltekintve az introvertált emberek általában nehéznek, feleslegesnek és megerőltetőnek érzik a small talk-ot. Ezek azok a helyzetek, amikor beszédbe elegyedünk a másik féllel a liftben felfelé utazva, vagy amíg váltunk pár szót, mialatt bekísérnek a megbeszélés helyszínére.

Az angolokhoz hasonlóan mentő ötletként szolgálhat az időjárásról való csevegés, de ha eredetibbek és természetesebbek szeretnénk lenni, akkor említsünk az adott  helyzethez jobban illő témákat, pl: a helyszínt (ha szép az iroda vagy épület, dicsérhetjük azt), az elhelyezkedést (pl. a jó megközelíthetőséget), az esetlegesen közeledő ünnepeket vagy szabadságot (karácsony, húsvét, nyári nyaralás, síelés) vagy azt, hogy mennyire örülünk annak, hogy erre az interjúra meghívtak.

 

Érdemes azt észben tartanunk, hogy a small talk-nak az az alapvető célja, hogy a másik féllel megtörténjen a gyors kapcsolatteremtés és kedvező benyomást keltsünk. Ez pedig hozzásegíthet minket a sikerhez, amiért már egészen biztosan megéri a befektetett energia!

 

Introvertáltként az állásinterjún sem kell tehát tartanod semmitől. Sok sikert a következő állásinterjúdhoz!

Kérdésed van az állásinterjúval kapcsolatban? Segítünk!
Tedd fel a kérdésedet itt: info@intreniq.hu

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.8
(42)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top