skip to Main Content

Kritizálsz vagy megfigyelsz?

Meg tudod-e különböztetni azt, ha csak megfigyelést teszel, vagy kritizálod a másikat?

Megfigyelés vagy ítélkezés

„Semmi okod rá, hogy így viselkedj!”

„Olyan jó életed van, miért vagy elégedetlen?”

„Neked semmit nem lehet mondani, túl érzékeny vagy!”

Jártál már úgy, hogy egy ártatlan mondatod rosszul esett egy ismerősödnek, pedig nem is sértésnek szántad? Ismerős az a helyzet, hogy a barátod úgy érezte, hogy kritizálod, pedig te csak tárgyilagos vagy éppen vicces akartál maradni?

Mindannyian véleményt alkotunk a környező világról, akár magunkban, akár szavakban kimondva. Ez nem is jelent problémát egészen addig, amíg azt nem érezzük, hogy minősítő gondolatainkat minden áron meg kell fogalmaznunk. Sok ember vélekedik úgy, hogy „csupán őszinte”, holott szavaival negatívan kritizál, minősít és ítélkezik.

 Gyakran nehezen ismerjük fel, ha kritizálunk vagy minősítünk valakit. 

Azt gondoljuk, hogy csak véleményt mondunk, pedig sok esetben ez a vélemény inkább minősíti vagy megítéli a másik embert.

Természetesen nem vagyunk egyformák, és ez a különbözőség azzal jár, hogy nem ugyanúgy látjuk a világ dolgait, de érdemes megfontolni azt, hogy ne a másik ember megbántása legyen az ára annak, hogy ragaszkodni akarunk az általunk őszintének vélt gondolatunkhoz. Fontos szempont az, hogy ne jussunk el addig a pontig, amikor a minősítés vagy negatív kritika már szokássá válik, hiszen ez újabb és újabb negatív spirálba húzhat be minket. A veszély abban is megnyilvánulhat, hogy ezek a minősítések a másik felet védekezésre kényszerítik, és ennek következménye lehet akár a kapcsolat megromlása is.

A minősítő (vagy ítélkező, kritizáló) kijelentéseket onnan ismerhetjük fel, hogy bizonyos ismétlődő elemet tartalmaznak. Ilyenek például az alábbiak:

„Ok nélkül viselkedsz így”

„Te mindig ilyen vagy”

„Felháborítóan viselkedsz”

„Túl sokat nyafogsz”

„Túl érzékeny vagy”

Megfigyelés vagy ítélkezés

Az ilyen mondatokkal a beszélő nem a saját érzéseiről, hanem csakis a másik fél gyengeségeiről vagy hibáiról tesz említést. Ezzel tehát saját önös érdekeit érvényesíti, hiszen úgy gondolja, hogy joga van elmondania a véleményét, amelyet a másiknak meg kell hallgatnia. Igyekezzünk tehát tartózkodni az ilyen kijelentésektől, és szorítkozzunk a tényekre. Erre íme egy példa:

Képzeld el, hogy a házastársad az alábbiakat mondja neked. Melyik mondat elhangzása után érzed jobban magad?

Első mondat:

„Ma megint lusta voltál bevásárolni? Mindig meg akarod úszni a házimunkát!”

Második mondat:

„Ezen a héten már harmadszor vásárolok be.”

Ha a második kijelentés után kevésbé érzed megbántva magad, az nem a véletlen műve. Ez a mondat csupán egy megfigyelés, és nem tartalmaz negatív kritikát. A házastársad azt közli, hogy mit tapasztalt a bevásárlással kapcsolatban. Ezzel ellentétben az első mondat után úgy érezzük, hogy védekeznünk kell, és ez akár ellentámadásba is átfordulhat.

megfigyelés vagy ítélkezésÉrdemes szót ejtenünk a pozitív minősítésről is, amely lehet akár egy hasznos tanács, vagy valami olyan gondolat, amely előreviszi a másik embert, és negatív vélemény helyett lehetőségeket vagy kérdéseket fogalmaz meg.

Ez a hozzáállás azért sokkal szerencsésebb, mert ilyen esetben a beszélő nem azt sugallja magáról, hogy az ő véleménye az egyetlen, ami helyes, hanem együttérzést és empátiát tanúsít a másik ember felé. Előfordulhat az is, hogy a pozitív kritikát szintén nehezen kezeljük, például ha azt érezzük, hogy a későbbiekben az elvárásoknak nem tudunk megfelelni. Azt, hogy ezt kifejezzük-e, mindig az adott helyzet alapján érdemes eldöndenünk.

Te vajon különbséget tudsz tenni a megfigyelés és az ítélkezés között?

TESZTELD A TUDÁSODAT EZZEL A KVÍZZEL!    KATTINTS IDE!

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(41)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top