skip to Main Content

Introvertált vagyok, milyen társ illik hozzám? Extrovertált vagy introvertált?

Benjámin, a 29 éves pincér nehéz helyzetbe került.

Introvertalt-vagyok-milyen-tars-illik-hozzam

Négy évig tartó szingli élet után egy online társkeresőn egyszerre két szimpatikus lányt is megismert. A múlt héten mindkét jelöltjével találkozott. Az első találkozó mindkettejükkel a lehető legjobban alakult, a lányok jó benyomást tettek Benjáminra, és ők is rokonszenvesnek találták a fiút.  Az egyikük Juli, aki Benjáminhoz hasonlóan introvertált, a másikuk Judit, aki Benjáminnal ellentétben az extrovertáltakhoz tartozik. Benjámin tisztában van vele, hogy mindkét személyiségtípusnak vannak előnyei, mégis nehezen tud dönteni, hogy melyik lány esetében számíthat harmonikusabb kapcsolatra. Döntését nehezíti az a tény, hogy mindkét jelölt nyitott lenne a további találkozókra Benjáminnal. 

 Mire számíthat vajon Benjámin egy introvertált és egy extrovertált társ esetén? 

Ha az introvertált személyiségtípusba tartozol, bizonyára felmerült benned is a kérdés, hogy melyiknek vannak hosszabb távú előnyei a kapcsolatotok szempontjából: ha introvertált, vagy ha extrovertált társat választasz-e? Vajon a „hasonló a hasonlónak örül” mondás, vagy „az ellentétek vonzzák egymást” kijelentés válik-e be jobban később?

Ahogy mindkét mondásban van igazság, ugyanúgy mindkét személyiségtípus képes pozitív elemekkel gazdagítani a kapcsolatot, amely a partnereknek előnyére válhat. Érdemes azonban mérlegelni, hogy két eltérő személyiségtípusú társ választása esetén hogyan alakulhatnak a dolgok a két ember között és mire lehet számítani a kapcsolatban. (Cikkünk Sophia Dembling könyve nyomán született, amely az „Introverts in Love: The Quiet Way to Happily Ever After” címet viseli.)

Nézzük először az első esetet:

Mi történik, amikor egy introvertált személy (magához hasonlóan) introvertált társat választ?

Nem kell mindenáron fenntartanotok a társalgástIntrovertalt-vagyok-milyen-tars-illik-hozzam

Ahogy neked sem, a partnerednek sem lesz folytonos igénye arra, hogy társalgással töltsétek ki az együtt töltött időt. Akkor is érezhet intimitást az irányodban, amikor beszélgetés nélkül, csendben ültök egymás mellett. Ez felszabadító lehet, és megkímél mindennemű magyarázkodástól.

Nem kell a szabad estéteket házon kívül tölteni

Partnerednek – hozzád hasonlóan – nem lesz hiányérzete, ha a szabad estéiteket otthon, és nem partikon, más emberek között töltitek. Ő is értékelni fog egy „olvasós” hétvégét vagy egy filmnézős szombatot.

Partnered érteni fog téged

Bár két ember nem lehet teljes mértékben egyforma, a társad legtöbbször meg fog érteni téged és a döntéseid hátterét. Gyakran fogod úgy érezni, hogy egy hullámhosszon vagytok.

Elszigetelődhettek másoktól

Mivel mindketten élvezitek az otthon nyugalmát és a csendes, kettesben eltöltött estéket, előfordulhat, hogy elhanyagoljátok a társas kapcsolataitokat. Ezen a helyzeten úgy lehet javítani, hogy megbeszélitek, ki legyen kettőtök közül az, aki egy „kimenős” napot megtervez: ő nézzen utána a helyszínnek, foglaljon jegyeket, ellenőrizze az útvonalat, és bíztassa a partnerét, hogy az esemény élvezetes lesz. Ha az egyik fél teljes mértékben felelősséget vállal a szervezőmunkáért, szívesebben is kerekedik fel, ezzel a társát is motiválhatja. Így szinte biztos, hogy egy kellemes napnak vagy programnak nézhettek elébe.

Több energiát kell belefektetnetek abba, hogy közös programot szervezzetek

Introvertáltként mindketten élvezitek az egyedül töltött időt, hiszen ez számotokra a feltöltődés ideje. Ezzel alapvetően nem lenne nagy probléma, azonban némely esetben a túl sok visszavonulás elvezethet a felismerésig, hogy talán több időt kellene együtt töltenetek. Fontos és érdemes arra is koncentrálni, hogy közös élményeket szerezzetek. Ezek erősíthetik a kapcsolatotokat, valamint olyan pillanatokat szerezhetnek, amelyekre később is boldogan emlékeztek vissza.

Most pedig nézzük meg a másik eshetőséget is.

Mi történik akkor, amikor egy introvertált személy extrovertált társat választ?

Introvertalt-vagyok-milyen-tars-illik-hozzamAz élet izgalmas lesz

Mivel az extrovertáltak energikusak és aktívak, eseménydússá tehetik az introvertáltak életét is. Extrovertált párod ösztönözni fog arra, hogy másokkal több időt töltsetek, így izgalmas, új élményekben lehet részed.

A társasági életet tálcán nyújtják feléd

A legtöbb extrovertált embernek jól bejáratott társasági hálója van. Ha ezt elfogadod, nem kell külön energiát befektetned abba, hogy barátokat találj, vagy hasonló kört alakíts ki. Ezekből a kapcsolatokból te is előnyt kovácsolhatsz, akárcsak a partnered.

A problémák nem maradnak rejtve

Mivel extrovertált partnered szereti megosztani a véleményét, biztos lehetsz benne, hogy konfliktusok esetén nem kell játszmákba bonyolódnod vele. Nem fogja elvárni tőled azt, hogy kitaláld rejtett gondolatait. Ha valami bántja, el fogja mondani, és törekedni fog a megoldásra. Néhány introvertált személy tart a nézeteltérésről, emiatt vonakodik előhozakodni a vitás témákkal, de ez egy extrovertált társsal ritkábban történik meg. Ő az, aki nyíltan fel meri vállalni a vitás eseteket, ennek jótékony következményeként pedig a megoldásra is gyorsabban rálelhettek.

Meg kell dolgoznod az egyedül töltött időértIntrovertalt-vagyok-milyen-tars-illik-hozzam

Az egyik legnehezebb dolog az lesz, hogy találj időt a magad számára, amelyet egyedül töltesz. Extrovertált társad nehezen érezheti át azt, hogy az egyedül töltött idő nem az ő személyének elutasítása, hanem csupán a te feltöltődésed módja, amelyre időnként szükséged van. Érdemes ezt az igényedet már a kapcsolat elején megbeszélni és nyílt kártyákkal játszani.

Nyíltan ki kell fejezned azt, amit szeretnél

Extrovertált párod nem gondolatolvasó. Neked, mint introvertáltnak, érdemes figyelned arra, hogy szándékaidat és vágyaidat ne rejtegesd, hanem nyíltan és egyértelműen mondd ki gondolataidat a másik felé. Társad számára az eszmecserének ilyen módja természetes lesz, tehát a kettőtök közötti kommunikáció sima és gördülékeny lesz. Ha így teszel, mindig pontosan tisztában leszel a helyzettel, amely biztonságot és érzelmi stabilitást adhat.

Introvertalt-vagyok-milyen-tars-illik-hozzam

Benjámin mérlegelte a fenti szempontokat, és már tudja, mit várhat az introvertált Julitól, és mire számíthat az extrovertált Judittól. Úgy döntött, hogy átgondolja a számára fontos tényezőket, és ez alapján határoz arról, hogy melyik lánnyal folytatja az ismerkedést. Sok sikert, Benjámin!

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(37)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top