skip to Main Content

Alternatív kommunikációs ötletek introvertáltaknak

Alternativ-kommunikacios-otletek-introvertaltaknakIntrovertáltként nem mindig egyszerű a különböző szociális helyzetekben feltalálnunk magunkat. 

Ha egy nagyobb társasági eseményen (amelyen sokan vannak és az emberek nagy része idegen) jól érezzük magunkat, azt szinte ajándéknak és különleges lehetőségnek tartjuk, ezért előfordul, hogy titokzatos, rejtélyes embernek tart minket a külvilág. Természetesen ez utóbbi helyzet, tehát a sejtelmes magatartás is előállhat, mégis az esetek nagy részében arról van csupán szó, hogy megpróbálunk a habitusunknak és személyiségünknek leginkább megfelelő módon kommunikálni és a társasági élet eseményeiből csak annyi szeletet kihasítani, amely számunkra még éppen harmonikus. A lenti alternatív kommunikációs ötletek introvertáltaknak hasznos lehet azoknak, akik könnyen és gyorsan alkalmazható tippeket keresnek társasági eseményekhez.

 Amennyiben szeretnéd részletesebben megtudni, hogy mi jellemzi az introvertált személyiséget, először olvasd el cikkünket itt:

  ELOLVASOM!

Ha te is introvertált vagy, bizonyára tapasztaltad, hogy bizonyos esetekben a kommunikáció és saját gondolataink megosztása nem könnyű – és távolról sem azért, mert ne lennének gondolataink vagy ne lenne mondanivalónk. Ez a tény annál inkább igaz, minél nagyobb a társaság és minél több ismeretlen személy van jelen. Úgy érezheted, hogy jóval könnyedebben beszélgetsz egy-két közeli ismerőssel vagy családtaggal, de kivált olyan emberekkel, akiket szeretsz.

Az alábbiakban javaslunk pár hasznos alternatív ötletet és tippet a gördülékeny kommunikációra, amelyeket társas helyzetekben alkalmazhatsz, különösen extrovertált beszélgetőpartnerek esetében. (Az extrovertált személyiségről szóló írásunkhoz kattints ide!)

Alternativ-kommunikacios-otletek-introvertaltaknak

Ülj le!

Egyszerű, könnyen megoldható, általában mégsem jut eszünkbe. Introvertált személyiségként zavaró lehet a nagy rendezvények, partik nyüzsgése, az idegenek melletti kényszeredett ácsorgás és az udvarias, rövid „hogy vagy?”- beszélgetések kezdeményezése. Ilyenkor jó mentőöv az, ha leülünk. Ezzel lehetőségünk van kevés emberrel tartalmasabb párbeszéd fenntartására, sőt: más, hozzánk hasonló introvertált társakra is lelhetünk.

Távolodj el egy időre a társaságtól!

Nagyobb eseményre nem azért megyünk, hogy egyedül töltsük az időt, de fontos felismernünk magunkban azt, ha pár perc erejéig egy kis „pihenésre” van szükségünk. Ez segíthet abban, hogy utána újra élvezni tudjuk a társaságot, tehát feltétlenül érdemes erre az eszközre gondolni. Ha úgy érzed, hogy az esemény túl zajos, túl fárasztó és az emberek sokat beszélnek, egyszerűen sétálj távolabb, menj ki a levegőre, keress egy zugot vagy járd körbe a házat. Egyszerű, de működő módszer, amelytől jobban fogod érezni magad. Udvariasan mentsd ki magad, és térj vissza pár perc múlva pozitívan és feltöltődve.

Alternativ-kommunikacios-otletek-introvertaltaknakÉreztesd  a másik féllel, hogy jó vele beszélgetni! 

Az extrovertált emberek máshogy látják a világot. Őket feltölti energiával az, ha nagy társaságban lehetnek, egy ilyen esemény után kipihentnek és élettel telinek érzik magukat. Ezt még inkább így fogják érezni akkor, ha kellemes beszélgetést folytattak veled, ezáltal rokonszenves és értékes személyként fognak rád gondolni. Bátran éreztesd vele, hogy érdekesnek találod a vele való beszélgetést és gondolataitok kicserélését (természetesen ne tegyél így, ha ezt nem így élted meg).

Kérdezd! Hallgasd meg!

Akármilyen furcsának is tűnhet, te legyél az, aki irányítja a beszélgetést! Mit is jelent ez pontosan?

Általában úgy tartjuk, hogy az extrovertáltakra jellemző inkább a beszélgetés fenntartása, főként nagyobb társaságban. Ez valóban gyakran így is történik. Ha viszont el szeretnéd kerülni az unalmas és semmitmondó udvariassági formulákat és az olyan témákat, amelyek kellemetlenek számodra, azt javasoljuk, hogy tegyél fel kérdéseket, majd hallgasd meg a választ. Az extrovertált emberek minden esetben szívesen megnyílnak, örömmel beszélnek magukról és a velük történt eseményekről, és a végén úgy fogják érezni, hogy csodálatos beszélgetőpartner vagy. Ezzel a trükkel elérheted azt, hogy a társalgás önműködően fennmaradjon anélkül, hogy neked kelljen magadról beszélned. Mindig jó ötlet a másik felet a munkájáról, a gyerekeiről, a házastársáról/partneréről, a tanulmányairól, a háziállatáról vagy az éppen időszerű hobbijáról és motivációiról kérdezni.

Jelöld ki te a beszélgetés időpontját!  

Introvertáltként bizonyára érezted, hogy mennyivel zavartalanabb valakivel nyugodt, csendes körülmények között beszélgetni ahelyett, hogy egy rohanással teli nap közepén futnátok össze. Javasolhatod, hogy üljetek be egy szolid kávézóba vagy vacsorázzatok együtt, ahol nem zavarnak a külső körülmények és egymásra tudtok figyelni.

Alternativ-kommunikacios-otletek-introvertaltaknak

Írd le! 

Az alternatív kommunikációs ötletek introvertáltaknak listából ez sem maradhat ki. Az írást akkor javasoljuk, ha a másik féllel több, vagy bonyolultabb témát szeretnél megbeszélni, és fenn szeretnéd tartani az irányított beszélgetés fonalát. Jó ötlet a főbb pontokat előre emailben megírni és egyeztetni a másikkal, így ha a személyes megbeszélésre sor kerül, már csak a tisztázandó pontokat kell érinteni, vagy a véleménykülönbségeket egyeztetni.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(39)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top