skip to Main Content

Így éld túl a Karácsonyt, ha introvertált vagy!

Így éld túl a Karácsonyt, ha introvertált vagy!

Igy-eld-tul-a-karacsonyt-ha-introvertalt-vagy

Viki idén nagyon várja a karácsonyt. Egész évben sokat dolgozott, csupán pár napra utazott el szabadságra a nyáron, ezért november végétől előre örül annak, hogy az ünnepek alatt sokat pihenhet, és az időt a családjával töltheti.

Tudatosan készül erre az időszakra: szeptember óta gyűjti azoknak a filmeknek és könyveknek a címét, amelyeket majd meg szeretne nézni, vagy el akar olvasni. Egy nagy cégnél dolgozik beszerzési asszisztensként, ahol minden év december első felében karácsonyi összejövetelt szerveznek, amelyre a vállalat összes munkatársát várják. Az ünnepi vacsora korlátlan étel- és italfogyasztással jár, ezért az alkalmazottak többsége nagyon várja az éjszakába nyúló, kellemes estét, amelyet egymás társaságában tölthetnek el.

 Miért nem várja Viki a céges karácsonyi bulit? 

Kivéve Vikit.

Miért nem várja Viki a munkahelyi karácsonyi partit? Nem szeretne ízletes ételeket és finom italokat kóstolni? Vagy talán nincs az alkalomhoz illő ruhája? Egyik sem. Máshonnan érdemes megközelíteni a kérdést.

A december a céges karácsonyi vacsorák, a baráti összejövetelek és a nagy családi ünneplések időszaka. Nagyobb vállalatok esetében a jelen lévő kollegák nagy része szinte idegen, hiszen esetleg távoli Igy-éld-túl-a-karacsonyt-ha-introvertalt-vagyrészlegeken vagy más városban dolgoznak. Sokan úgy érzik – és ezzel Viki is egyetért -, hogy ilyen körülmények között meghitt, baráti beszélgetésekre nincs lehetőség, és a rendezvény javarészt udvariassági, felszínes beszélgetésfoszlányokról szól, amely inkább a látszatot kívánja fenntartani. Munkatársaival nagyszerűen kijön az irodában, őt is kedvelik, mégsem érzi jól magát olyan helyen, ahol ennyi ember gyűlik össze. Vikinek általában nincs ellenére, ha szórakozni hívják, ám nem szívesen marad sokáig. A nagy összejöveteleken azt hiányolja leginkább, hogy nem tud beszélgetésbe elegyedni azzal a néhány emberrel, akikkel szívesen töltené az időt. Nem szenved társas szorongásban, és nem is utálja az embereket. Csak introvertált.

Az introvertált személy – Vikihez hasonlóan – nem feltétlenül visszahúzódó, és nem is kerüli a társaságot. Sőt: inkább jó megfigyelő és jó társalgó, akivel az extrovertáltak szeretnek beszélgetni. Ezért az extrovertált munkatársak gyakran nem értik, hogy a Vikihez hasonló emberek miért nem élvezik az ünnepi összejöveteleket.

A céges karácsonyi buli azért nem vonzó Viki számára, mert a külvilágból érkező nagy mennyiségű inger fárasztóvá válik, ezért miután kis időt eltöltött a társaságban, szívesebben húzódna vissza, hogy feltöltődjön.

Igy-éld-túl-a-karacsonyt-ha-introvertalt-vagyÚgy is fogalmazhatunk, hogy egy idő után levegőre és csendre lenne szüksége. Ezért ha introvertált vagy, különösen figyelj arra, hogy december táján hány meghívást fogadsz el és hová ígérkezel el. Ha jó önismerettel rendelkezel, el tudod dönteni, hogy melyek azok az alkalmak, amelyeken örömmel részt veszel és ahol valószínűleg jól is érzed majd magad. Mindez nem csak a céges, hanem a nagy családi összejövetelekre is vonatkozik.

Így éld túl a karácsonyt! Az alábbiakban adunk pár tippet ahhoz, hogy hogyan tudod a céges vagy a családi partikat túlélni akkor, ha már „túl soknak” érzed a társaságot:

Feltételes elígérkezés

Ha még nem tudod biztosan, hogy jól fogod-e magad érezni, de nem szeretnéd megbántani a meghívó személyt, akkor a következőt teheted: válaszold azt, hogy valószínűleg el fogsz menni, de még át kell gondolnod a programodat. Ezzel biztosítasz önmagad számára menekülő útvonalat arra, ha mégsem csatlakoznál a partihoz. Ha pedig kedved lesz a meghíváshoz, természetesen örömmel veszel részt rajta.

Kérdezz rá a részletekre!

Fontos azt tudni, hogy kik lesznek ott az összejövetelen, milyen létszámban, valamint milyen helyszínre szervezik a bulit. Ezzel lélekben alaposabban fel tudsz készülni az eseményre, ezért valószínűleg jobban is fogod magad érezni.

Pihenj rá előtte és utána!

Erre akár tervet is készíthetsz. Az előtte és utána lévő napokra ne szervezz semmilyen hasonló nagyobb ünnepséget, ezzel megkönnyíted önmagad számára a „túlélést”.

Vonulj félre egy kicsit!

Igy-eld-tul-a-karacsonyt-ha-introvertalt-vagy

Figyeld meg, hogy a parti folyamán mikor érzed magad a legfeszültebbnek, mikor zavarnak a leginkább az emberek, és azon a ponton vonulj félre egy kis időre, hogy „kipihend” az embereket. Ez azért is gyors és hatékony technika, mert tömegben nem is tűnik fel senkinek, ha nem vagy a közelben. Ha nincs más zug, akár a mosdó is jó szolgálatot tehet erre a pár percre. Van, aki a kertbe vagy a lépcsőházba megy ki pár percre, és telefonhívás  vagy egyéb teendő látszatát kelti.

Foglald el magad!

Ez az egyik legpraktikusabb módszer arra, hogy ne kelljen a felszínes, udvariassági beszélgetésben („small talk”-ban) részt venned. A családi partin előfordulhat például, hogy elkél a segítséged az asztal megterítésében, vagy abban, hogy a használt poharak a mosogatógépbe kerüljenek. Netalán az innivalókat kellene kivenni a hűtőből és az asztalokra tálalni. Ezekkel az apró elfoglaltságokkal pár percre távol tudod magad tartani a tömegtől, sőt: még a házigazdának is jó szolgálatot teszel, amiért hálás lesz.

Kérdezz!

Ha introvertált vagy, minden bizonnyal figyelmesen tudsz hallgatni másokat. Ezt a készségedet úgy tudod ügyesen kihasználni, hogy kérdéseket teszel fel másoknak. Mivel az emberek többsége leginkább önmagáról szeret beszélni, a kérdésekkel eléred azt, hogy helyetted ők kerüljenek aktívabb szerepbe. És ki tudja? Talán egy érdekes téma is szóba kerül, amely felkelti a figyelmedet!

Ha ezeket a taktikákat ügyesen használod, esélyt biztosítasz önmagadnak arra, hogy a céges vagy a családi ünnepséget jobban élvezhesd.

ÉRTÉKELD A CIKKET!

4.9
(67)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top