skip to Main Content

A színpad a tiéd: ezeket a színházi trükköket használd a beszéded során!

Szeretnéd rabul ejteni a közönségedet az előadásoddal? Lépj ki a pódiumra, és fedezd fel a nyilvános beszéd és a színház világa közötti kapcsolatot. Nem is gondolnánk, mennyi hasonlóság van egy előadás és egy színdarab között.

Melyek ezek a technikák, amelyeket te is átvehetsz a színházi világból, és amellyel emlékezetessé teheted a beszédedet a hallgatók szemében? Tíz tipp, amelyet bármikor bevethetsz.

A szinpad a tied

 1. Képzeld el, hogy te vagy a főszereplő! 

Ez a te történeted, amiben te játszod a főszerepet. Ugyanúgy, ahogy a színészek azonosulnak a szerepükkel, neked, mint előadónak is bele kell élned magad a mondanivalódba, hogy kapcsolatot építhess a hallgatókkal. Akár anekdotákat mesélsz, akár bonyolult fogalmakról beszélsz, érezze a hallgató, hogy lelkes vagy, és ne lépj ki a szerepedből. Ezzel hitelesnek tűnsz, és a közönséged minden szavadra figyelni fog.

 2. Mesélj történetet! 

Képzeld el, hogy a színházban ülsz, és elmerülsz az előtted játszódó történetben. Most pedig gondolj vissza egy TED-előadásra, ami különösen tetszett – mitől vált emlékezetessé? Attól, hogy történetet mesélt el, amelyet nem felejtettél el.

 Ha a történetmesélés működik a színpadon, miért ne lenne ugyanez hatásos a nyilvános beszédben? 

A történetmondás leköti a hallgatókat, és segít abban, hogy emlékezzenek a mondanivalódra. Mesélj el valamit, hogy jobban alá tudd támasztani az üzenetedet. Alakítsd kerek egésszé: legyen eleje, közepe és vége. Lehet ez egy humoros anekdota, vagy egy megható eset is. A történetmesélés legnagyobb előnye az, hogy eleven mentális képeket alkot a hallgatók fejében, amelyek még akkor is megmaradnak bennük, miután a beszédedet már befejezted.

 3. Játssz a hangoddal! 

A színészek játszanak a hangjukkal, hogy érzelmeket közvetítsenek a nézők felé.  Egy párbeszéd egyetlen sora is kiválthat nevetést, könnyeket vagy tapsot. Változtasd te is a hangmagasságodat, a hangszínedet és a beszéded sebességét, ezzel fenntartod a hallgatók figyelmét. Ha egy izgalmas témához érsz, válts lelkesebb, magasabb hangszínre, ha pedig azt szeretnéd, hogy elgondolkozzanak, használj mélyebb hangot. Érdemes külön is gyakorolni a hangszín változtatását (hangmodulációt) a minél hatásosabb előadás érdekében.

A szinpad a tied

 4. A szavakon túl: figyelj a testbeszédedre! 

Láttál már olyan színdarabot, ahol a színészek mozdulatlanul állnak, és úgy játszanak? Nehéz ilyesmit elképzelnünk, mert a gesztusoknak és a testbeszédnek óriási hatása van. Tartsd felfelé a tenyeredet az őszinteség kimutatására, vagy egyszerű mozdulatokkal mutogasd el, amiről beszélsz! A testbeszéd jeleket nem kell túlzásba vinni, de ha használod ezeket az eszközöket, fokozhatod a hatást, és erőteljessé teheted az előadásodat.

 5. Figyelj a beszéded ütemére! 

Mind a színházban, mind a nyilvános beszédben fontos a beszéd ütemének helyes alkalmazása. Beszélhetsz gyorsabban vagy lassabban, de időnként tarts pár másodpercnyi szünetet, hogy a közönség jobban felfigyeljen. Az apró szünetek arra is jók, hogy a fontosabb pontokat hangsúlyozzuk, és a hallgatókban azt az érzést keltsük, hogy most valami izgalmas dolog következik.

 6. Figyeld a közönség reakcióját! 

A színészeknek és az előadóknak egyaránt fontos a hallgatók reakciója. Bólintanak? Felvonják a szemöldöküket? Rázzák a fejüket? Ásítanak? Ezek a jelek fontos dolgokat árulnak el róluk. Alkalmazkodj hozzájuk, és változtass a mondanivalódon és a stílusodon, ha szükséges. Ha képes vagy gyorsan reagálni rájuk, még az elvesztett figyelmüket is visszaszerezheted, és ezzel megmentheted az előadásodat.

 7. Légy magabiztos! 

Tudatosan figyelj arra, hogy magabiztosnak tűnj, amikor a mikrofon mögé lépsz! Láttál már olyan színészt, aki bizonytalannak látszott, miközben a szerepét játszotta? Viselkedésünk már akkor sokat elmond rólunk, mielőtt egy szót is kimondanánk. Állj egyenesen, engedd le a vállad, és nézz a közönség szemébe.

 Az önbizalom (vagy annak a látszata) bizalmat ébreszt a hallgatókban, és arra készteti őket, hogy figyeljenek rád. 

 8. Váratlan fordulatok: rögtönözz! 

Néha azt mondjuk, hogy az élet kiszámíthatatlan, de az élő beszéd még inkább az. A színészek magas szinten űzik az improvizálás technikáját, és ezt egy előadónak is érdemes megtanulnia. Akármikor előfordulhatnak technikai hibák, vagy a hallgatók feltehetnek váratlan kérdéseket. Bármilyen nehéz is, próbálj nyugodt maradni, lélegezz lassan, gondolkodj a megoldáson, de legfőképpen kezeld lazán a helyzetet. Ilyen helyzetben a humor is a segítségedre lehet: egy jó vicc, vagy egy szellemes megjegyzés kitűnően oldja a feszültséget.  Ha a váratlan pillanatokat jól kezeled, profinak, rutinosnak és hitelesnek fogsz tűnni.

A szinpad a tied

 9. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! 

Ha nyilvános beszédet tartasz, alaposan fel kell készülnöd. A színpadi előadások mögött számtalan próba áll, ezért neked is érdemes elgyakorolni az előadást. Vedd fel magad videora, hogy észrevedd a hibákat – ez a legjobb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megtudd, min kell változtatnod. Próbálhatsz a barátaid vagy családtagjaid előtt is, akik hasznos visszajelzést adhatnak – akár egy rendező a színdarabot játszó színésznek.

 10. Függöny! 

Elhangzik az utolsó szó, a függöny leomlik. Mind a színházban, mind a nyilvános beszédben az utolsó pillanatok maradnak meg legjobban a közönség emlékezetében. Tervezd meg alaposan az utolsó mondatokat,, hogy a befejezés hatásos legyen! Ismételd meg az előadásod főbb pontjait, oszd meg a saját meglátásaidat, vagy tegyél fel egy elgondolkoztató kérdést. Ahogy a színdarabban a függöny leomlása lezárja a történetet, az előadónak is maradandó hatást érdemes keltenie, ezzel elérve azt, hogy az üzenete a közönségben megmaradjon.

 Összefoglalva 

A színház és a nyilvános beszéd között számos hasonlóság húzódik. Alkalmazd a fenti tippeket és trükköket az előadásod során, hogy a nézők ezzel a gondolattal távozzanak: „Fantasztikus előadás volt, örülök, hogy eljöttem!”

ÉRTÉKELD A CIKKET!

5
(42)
MI AZ INTRENIQ?

Az INTRENIQ olyan helyzetek megoldásával foglalkozik, amellyel nap mint nap bárki szembesülhet.

Introvertált és ambivertált személyeknek segítünk kommunikációs, valamint munkával és testbeszéddel kapcsolatos kérdésekben. Cikkeink és szórakoztató tesztjeink segítenek, hogy  jobban megismerd önmagad.

EZT OLVASTAD MÁR?
TESZTEK ÉS KVÍZEK

TESZTEK ÉS KVÍZEK

Tudj meg többet önmagadról

MILYEN VAGYOK ÉN?
TOVÁBBI ÍRÁSOK
Back To Top